marți, 27 decembrie 2011

GALERIE FOTO: Topul celor mai mari oraşe din lume în ultimii 9.000 de ani - de la Ierihon la Tokyo

Timp de nouă mii de ani oraşele, marile aglomerări urbane, au căpătat o importanţă din ce în ce mai mare în dezvoltarea societăţii umane. Jurnaliştii de la Business Insider au prezentat topul celor mai mari 16 oraşe ale omenirii, după populaţia efectivă, din ultimele nouă milenii.

Estimarea cu precizie a populaţiei este un demers foarte greu, majoritatea istoricilor şi a celorlaţi specialişti apelând atât la izvoare scrise cât şi la estimări legate de forţa comercială sau militară a unui anumit oraş pentru a-i estima numărul de locuitori într-un anumit moment în istorie.

Top 16 cele mai mari oraşe ale omenirii din ultimele nouă mii de ani

1. Ierihon - anul 7.000 î.e.n. Populaţie: 2.000. Populaţie actuală: 14.674 locuitori



Ierihonul este, după cum susţin unii istorici, şi cel mai vechi oraş din istorie, respectiv oraşul care a continuat să existe, pe aceeaşi suprafaţă ocupată de la bun început, timp de peste nouă mii de ani. Oraşul, situat între Marea Moartă şi muntele Nebo (actualul teritoriu al Palestinei), avea un sistem de irigaţie care avea ca sursă râul Iordan. La finalul preistoriei speciei umane, locuitorii din Ierihon au dat dovadă de cunoştinţe avansate de arhitectură.

2. Uruk - anul 3.500 î.e.n. Populaţie: 4.000 de persoane



Uruk a fost unul dintre cele mai importante centre culturale şi militare ale civilizaţiei sumeriene. Oraşul, care era situat în partea de sud a ceea ce era atunci Mesopotamia, a înflorit arhitectural mai ales în timpul domniei regelui Hammurabi. Cultivarea grâului şi apropierea de râul Eufrat a permis acestui oraş să se dezvolte rapid, sprijinit de agricultură şi comerţ. În prezent pe teritoriul fostului Uruk se află doar ruine.

3. Mari - anul 2.400 î.e.n. Populaţie: 50.000



Fosta capitală a Mesopotamiei, imperiul situat între Tigru şi Eufrat (de unde şi numele, care înseamnă "Între râuri"), Mari, a înflorit din punct de vedere economic şi cultural mai ales în secolul II î.e.n. pe baza comerţului cu piatră de carieră, cherestea şi produse agricole. Din oraşul situat pe teritoriul actualei Siria au mai rămas doar ruinele. În anii 1930 un arheolog francez a descoperit în această zonă circa 25.000 de tăbliţe, inscripţionate într-o limbă pierdută de-a lungul secolelor: akkadiana, limbă semitică vorbită în perioada aceea mai ales pe teritoriul actualului Irak.

4. Ur - anul 2.100 î.e.n. Populaţie: 100.000



Numele fostei mari metropole sumeriene înseamnă "Cuptor de foc". Dezvoltarea accelerată a acestui oraş s-a datorat şi faptului că a fost unul dintre cele importante porturi din Mesopotamia la acea vreme, toate vasele de comerţ fiind obligată se treacă pe aici şi să plătească taxe. Oraşul, din care acum au rămas doar ruinele, era situat la circa 350 de kilometri sud-est de actualul Bagdad. Unii istorici şi experţii biblici susţin că acesta ar fi oraşul de naştere al profetului Abraham.

5. Yinxu - anul 1.300 î.e.n. Populaţie: 120.000



Yinxu a fost pentru o anumită perioadă de timp capitala imperiului condus de dinastia Shang, în nord-estul Chinei de astăzi. Imperiul cuprindea actualele provincii Henan, Hubei, Shangdong precum şi părţi din actualele provincii Shanxi, Shaanxi şi Anhui. Yinxu este recunoscut mai ales pentru bogaţia de scrieri oraculare descoperite la baza ruinelor fostei mari capitale, scriere aplicază pe carapace de broască ţestoasă şi unele oase. În momentul de faţă pe suprafaţa fostului centru al imperiului dinastiei Shang se regăsesc doar ruine.

6. Babilon - anul 700 î.e.n. Populaţie: 100.000



Babilonul este atestat arheologic ca fiind înfiinţat de cel puţin patru mii de ani. Capitala imperiului babilonian (provine din semiticul Bab ilani - Poarta Zeilor) era situată pe malul Eufratului, dominând timp de secole întregul imperiu. Recunoscut cultural atât pentru scrierea cuneiformă cât mai ales pentru codul lui Hammurabi, Babilonul a fost distrus în secolul VII î.e.n. de către asirieni, învingători în războaiele cu babilonienii. Babilonul a renăscut, după prăbuşirea imperiului asirian, sub domnia lui Nabucodonosor al II-lea.

7. Cartagina - anul 300 î.e.n. Populaţie: 500.000



Situat în partea nord-estică a actualei Tunisii (N-E coastei africane), oraşul Cartagina a ajuns, la vârful dezvoltării ei economice şi militare să poarte războaie cu Roma (războaiele punice - 264-164 î.e.n.). Victoria Romei a garantat supremaţia "Oraşului etern" timp de aproape şapte secole. Oraşul-stat nu îşi obliga cetăţenii să lupte, ci prefera să angajeze mercenari. Poate cel mai cunoscut lider al Cartaginei este Hanibal, considerat unul dintre cei mai iscusiţi tacticieni militari din toată istoria. După o serie de victorii Hanibal a ajuns în imposibilitatea de a cuceri Roma fără întăriri, pe care Cartagina nu a vrut să le mai trimită. El a fost nevoit să se întoarcă pe coasta Africii pentru a apăra Cartagina de armata condusă de Scipio Africanul, bătălia finală fiind dată la Zama, în urma căreia oraşul-stat a fost nevoit să se recunoască înfrânt şi să plătească despăgubiri de război Romei.

8. Roma - anul 200. Populaţie: 1.200.000. Populaţie actuală: peste 2.900.000 de locuitori



"Capitala lumii" a fost întemeiată, conform legendei, de Romulus şi Remus, în 753 î.e.n. şi, până la începutul secolului IV î.e.n. când a fost asediată de celţi a fost neînfrântă. Capitala imperiului roman este situată pe şapte coline, la fel ca fosta capitală a Moldovei, Iaşi. Poate cele mai cunoscute construcţii din Roma sunt Coloseumul, Panteonul şi Columna lui Traian, pe care sunt sculptate inclusiv scene desprinse din războaiele daco-romane.

Citiţi articolul complet pe gandul.info.

22 de comentarii:

  1. Foarte interesant articolul Cristi. Am aflat lucruri interesante. Iti multumesc ca ni le faci cunoscute.

    O zi cat mai frumoasa iti doresc Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. să înţeleg că vine şi partea a doua, nu? drăguţă treabă ai făcut aici, mai află şi subsemnatul lucruri noi (sau vechi, mă rog, dar neştiute de mine) :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu o sa fie partea a doua, Călin. Articolul complet îl poţi citi pe gandul.info, am pus linkul la finalul postarii.

    Mi-a placut articolul si l-am preluat. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant, Cristi, mulțumiri !

    RăspundețiȘtergere
  5. faina postarea Cristi!:D zi frumoasa iti doresc!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bun articol! Multumesc de informare!
    O seara cit mai placuta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Cristi!
    Foarte interesant articolul!
    Seara excelenta!
    Sarbatori Fericite in continuare,Cristi!

    RăspundețiȘtergere
  8. interesant articol ..seara frumoasa si linistita :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Aproape de necrezut, explozia asta demografica... Citisem ca in 100 de ani vom reusi sa devenim, oamenii, teoretic, nemuritori. Sa vezi tu atunci necaz :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Necaz mare... Noroc ca romanii mai si emigreaza ca altfel era aglomeratie mare la noi. :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Interesant articolul, felicitări! L-am citit pe nerăsuflate :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi place articolul, e foarte interesant. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Sarbatori fericite, Lillee! :)

    Multumesc, Dana! :)

    Multumesc, Dara! :)

    RăspundețiȘtergere