joi, 18 octombrie 2012

Abuzul de alcool poate micşora creierul

Abuzul de alcool poate avea ca efect micşorarea creierului, însă, din fericire acesta începe să-şi revină la dimensiunile normale imediat ce se renunţă la consumul de alcool, conform unui studiu realizat în Germania, informează LiveScience, potrivit Agerpres.


În aproximativ 14 zile stoparea completă a consumului de alcool, creierul revine la dimensiuni apropiate de cele normale, înlocuind o mare parte din volumul pierdut din cauza alcoolului, conform coordonatorului acestui studiu, Gabriele Ende, profesor de fizică medicală la Institutul Central pentru Sănătate Mentală din Germania. Cerebelul, regiune a creierului rezervată mişcării, este printre primele zone care îşi revin după renunţarea la alcool.

"Am descoperit indicii care susţin ipoteza unei refaceri relativ rapide a creierului după renunţarea la consumul de alcool, după doar 14 zile de abstinenţă", a precizat ea într-un comunicat ce însoţeşte acest studiu. "Deşi fenomenul de micşorare a creierului la alcoolici a fost descris şi în alte studii, aceasta este prima cercetare care se concentrează asupra efectelor pe care le are renunţarea la alcool asupra creierului", a mai adăugat ea.

Pierderile de ţesut cerebral la alcoolici sunt asociate cu problemele de memorie, dificultăţi de concentrare şi comportament impulsiv. Pentru a afla dacă aceste pierderi sunt reversibile, Ende şi colegii săi au apelat la rezonanţa magnetică pentru a scana creierul a 49 de alcoolici dintr-un centru de dezintoxicare. Prima scanare a fost făcută în primele 24 de ore de abstinenţă, iar cea de-a doua a fost realizată două săptămâni mai târziu. Apoi rezultatele au fost comparate cu imagini similare obţinute de la 55 de persoane care nu consumă alcool.

Diferitele regiuni ale creierului se refac în intervale de timp diferite.Cerebelul, spre exemplu, şi-a revenit la dimensiunea normală în două săptămâni de abstinenţă. Regiunile creierului implicate în procese cognitive mai complexe îşi revin mai încet. AGERPRES / (Codruţ Bălu)

14 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul, Cristi. Tare m-as mai bucura eu, daca l-ar citi cat mai multi, "prieteni loiali ai lui Bacus" si-ar renunta la acest viciu, alcoolul, provocator al tuturor rautatilor daca, bineinteles se face abuz de el, spun asta in conditiile in care, eu, sunt anti-alcool.
    O noapte linistita iti doresc, Cristi, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-as bucura, chiar daca numai unul din ei ar citi acest articol si ar trage concluziile necesare. O seara faina, Stefania! :)

      Ștergere
  2. foarte interesant acest studiu ... nu stiam ca se micsoreaza creerul la alcool...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu daca mi s-a micsorat creierul, dar mi s-a marit sigur capul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cine ajunge la faza de abuz,cred ca il are gata micsorat.

    RăspundețiȘtergere
  5. România este o ţară în care se consumă mult alcool; mult prea mult. Iar asta poate explica multe ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pozitia exacta a Romaniei cf ultima statistica OMS este locul 8 in lume, dupa Rep Moldova, (care e pe locul 1), Cehia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Estonia, si Andorra, insa in fata Belarusului, Croatiei, Coreei de Sud, Portugaliei, Irlandei, Frantei si UK-ului, (care e pe locul 15), DESI in legatura cu consumul din provizii neinregistrate oficial (adica alcool produs mai mult in casa sau primit cadou decat asa cumparat la vreo bodega sau dintr-un butic), Romania e pe locul 4, dupa Ucraina, Rusia si Rep Moldova, si chiar usor inaintea Ungariei !

    RăspundețiȘtergere