vineri, 9 noiembrie 2012

Lucrarea "Muză" a lui Brâncuşi s-a vândut cu 12,4 milioane de dolari

Lucrarea "Muză" ("Une Muse"), de Constantin Brâncuşi, s-a vândut cu suma de 12,4 milioane de dolari la licitaţia organizată de Casa Christie's, miercuri seara, la New York, care pe ansamblu s-a situat sub nivelul estimărilor iniţiale ale organizatorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York.


Lucrarea "Muză" a lui Brâncuşi s-a vândut cu 12,4 milioane de dolari (Imagine: Ilie Fugaru)

Preţul obţinut de lucrarea lui Brâncuşi la căderea ciocanului a fost de exact 11 milioane de dolari, la care se adaugă comisionul casei de licitaţii, calculat la 12,75 la sută din preţul de vânzare, ajungându-se la suma totală de 12.402.500 de dolari. Identitatea cumpărătorului nu a fost dată publicităţii, singurul lucru dezvăluit de organizatori fiind naţionalitatea: american, persoană privată.

Cea mai mare sumă obţinută în cursul serii a fost pentru compoziţia Nymphéas (Nuferi), de Claude Monet, respectiv 43,8 milioane de dolari, lucrarea fiind estimată iniţial între 30 şi 50 de milioane. De asemenea, a fost stabilit şi un record de autor, cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o pictură de Kandinsky, suma de 23,8 milioane de dolari pentru pânza "Studie für Improvisation 8".

În privinţa compoziţiei generale a licitaţiei, din cele 69 de obiecte de artă licitate, cinci s-au vândut cu peste 10 milioane de dolari, zece cu peste cinci milioane şi 31 cu peste un milion de dolari. "Majoritatea lucrărilor s-a vândut în marja estimărilor iniţiale", a declarat Brooke Lampley, Senior Vice-President al Christie's America şi al Licitaţiilor de Artă Impresionistă şi Modernă.

Muza a fost modelată în gips de Constantin Brâncuşi în 1912, special pentru expoziţia Armory Show de la New York din 1913, alături de alte trei exponate. Datorită succesului de care s-au bucurat exponatele, Walt Kuhn, unul dintre organizatorii expoziţiei, a cumpărat Muza de la artist şi a păstrat-o în colecţia sa personală. După moartea lui Kuhn, soţia sa a donat opera Muzeului Guggenheim, în 1955, care a organizat cu această ocazie prima expoziţie dedicată sculptorului român în Statele Unite. În 1986, opera a fost scoasă la vânzare pentru prima dată, fiind achiziţionată la un preţ de sub un million de dolari la acea vreme şi a rămas în proprietate privată până în prezent, când s-a vândul la Christie's, pentru a doua oară, pentru suma de 12,4 milioane de dolari.

Articol integral pe mediafax.ro.

Wassily Kandinsky, Studie für Improvisation 8 (1909)


Courtesy of artobserved.com

Claude Monet, Nymphéas (1905)


Courtesy of artobserved.com

8 comentarii:

  1. Ne bucuram si suntem mindri cand lucrarile lui Brincusi sunt atat de apreciate!
    Multumesc Cristi!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bogatii, care mai sunt si iubitorii de arta, pe deasupra, Cristi, platesc orice suma, pentru a intra in posesia unei lucrari!
    Pacat ca, marele nostru sculptor, Brâncuşi, nu mai beneficiaza de nimic, in urma acestor licitatii!
    O noapte linistita iti doresc, Cristi, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere