duminică, 7 aprilie 2013

In Memoriam Amza Pellea



Astăzi, Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori români de teatru şi film, ar fi împlinit 82 de ani.

Amza Pellea în dialog cu Tudor Vornicu



Interviu realizat de Tudor Vornicu cu Amza Pellea, în anul 1981, pentru emisiunea "La sfârșit de săptămână". Imagini memorabile din arhiva TVR, în care Amza Pellea ne spune cum s-a născut "Nea Mărin". - TVRcanaluloficial

Să râdem cu Amza Pellea



Tudor Gheorghe - Nea Mărine



Interviu Sergiu Nicolaescu despre "Nea Mărin Miliardar"



Interviu realizat de ziarul "Adevărul" cu Sergiu Nicolaescu despre filmul "Nea Mărin Miliardar". - Adevarul2008

După opinia mea, "Nea Mărin miliardar" este cel mai bun film românesc de comedie.



Cinemateca Românească organizată de Institutul Cultural Român de la Londra îi dedică luna aprilie marelui actor Amza Pellea (cronicaromana.ro). Vor fi proiectate patru filme, dintre care trei au regia semnată de Sergiu Nicolaescu: "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", "Mihai Viteazul" şi "Nea Mărin miliardar". Al patrulea este filmul "Duios Anastasia trecea" regizat de Alexandru Tatos.

"Timpul şterge... Da, dar el ştie să păstreze - ca nimeni altul - ceea ce nu trebuie pierdut..." - Amza Pellea

14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Datorita personajelor carora le-a dat viata, Amza Pellea este intr-adevar un reprezentant al poporului roman.

      Ștergere
  2. Felicitari pentru postare, Cristi! Iti marturisesc sincer si eu sunt in asentimentul tau si consider "Nea Marin miliardar" ca fiind cel mai bun film de comedie romanesc. L-am vazut de cateva ori, dar de fiecare data cu bucurie si incantare, un film de care eu ma plictisesc ori de cate ori l-as revedea.
    Pacat, mare pacat ca, Amza Pellea, a plecat atat de repede dintre noi, insa el va fi nemuritor prin filmele in care a jucat!
    O duminica minunata iti doresc, Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Filmul "Nea Marin miliardar" detine recordul pentru nr. de spectatori pentru Romania. O zi buna, Stefania!

      Ștergere
  3. Unul din cei mai buni actori ai Romaniei.. Sincer nici eu nu-mi aduc aminte de cate ori am vazut Nea Marin Miliardarul dar pot spune cu mana pe inima ca de fiecare data nu ma plictisesc si il privesc cu acelasi drag si interes. O duminica frumoasa iti doresc Cristi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De multe ori am vazut acest film, stiu pe de rost aproape fiecare replica. :) O zi buna, Cris-Mary!

      Ștergere
  4. un mare actor!
    atat de impresionata am fost pe parcursul vietii mele de personalitatea lui, incat este de ajuns sa inchid ochii si pot sa derulez zeci de secvente de roluri cu el (am o foarte buna memorie vizuala!) iar vocea, timbrul inconfundabil, il aud parca oricand, doar sa-i rostesc numele!
    pentru mine - este viu - in memoria mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @prietena-japoneza: Foarte usor trecea de la roluri de comedie la drama si invers. Un actor complet.

      Ștergere
  5. wow! Nea Marin. sincer, nu cred ca l-a intrecut cineva in "ghidusii" pe Nea Marin. Jean Constantin a mai fost pe aproape in materie de umor. Mare actor! nu numai actor de comedie, desi noi ni-l amintim in principal ca Nea Marin, dar a facut roluri magistrale in Mihai Viteazul sau Decebal. S-a dus prea devreme. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si secvente din alte filme memorabile cu marele Amza Pellea pe blog... E greu sa prezinti o cariera de exceptie intr-o singura postare.

      Ștergere
  6. Imi pare rau ca te dezamagesc Cristi Milla dar " Nea Marin Miliardar" n-a fost nici pe departe "cel mai bun film romanesc de comedie " !Faptul c-a avut atatia spectatori si la lansare si chiar si azi...s-a datorat faptului ca in filmul respectiv jucau Amza Pellea , Stefan Mihailescu -Braila , Jean Constantin, Draga Olteanu si inca cativa actori de comedie ce erau la vremea respectiva si sint si azi si peste ani vor fi in continuare varfuri ale comediei romanesti si poate si faptului ca regizor era Sergiu Nicolaescu ,{adica o schimbare de registru pentru cel ce era considerat un maestru al filmelor de actiune } insa in nici un caz pentru ca ar fi fost cel mai bun film de comedie din cinematografia romaneasca . Vezi Badaranii , vezi...Concurs si altele ce pot fi intr-adevar filme de comedie ...mai ales de comedie politica Da , Amza Pellea a fost cu adevarat unul dintre putinii actori completi pe care i-a avut Romania .A avut roluri memorabile insa nu doar in filme .Ai fi fost curios , daca ar fi trait si dupa '89 ce roluri putea face , roluri mari , asa precum Gheorghe Dinica .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recordul pentru cel mai mare numar de spectatori este detinut de "Nea Marin miliardar", iar distributia exceptionala, scenariul lui Amza Pellea si regia lui Sergiu Nicolaescu demonstreaza ce-am spus. Am mentionat ca a fost actor de teatru si film.
      Sunt convins ca daca ar fi trait ar fi facut roluri foarte mari si dupa '89. In 1990 ar fi avut doar 59 de ani, iar Sergiu Nicolaescu l-ar fi distribuit cu siguranta in filmele lui realizate dupa Revolutie.

      Ștergere
  7. Am dat click acolo unde m-ai invatat . Cum se face ca nu te cunosc personal onorabile ? Si mai esti si bucurestean ... Faci parte din vreun fan club Elvis Presley ? Nu de alta dar de regula ,noi astia ce suntem fani Elvis,ne cam cunoastem intre noi...cel putin din auzite ! Articolul postat la 8 Ianuarie ...seamana al dracului de mult cu ceva ce am citit si pe site-ul Fan Club Elvis Presley...cel unde-i presedinte Andrei Cangea .Daca-ti place cu adevarat Elvis ,este imposibil sa nu-l cunosti pe cel mai tare colectionar Elvis din ...sud estul Europei ! Iar daca nu-l cunosti este mare pacat si ...cauta sa "remediezi" problema . Ce nu stie asta in materie de Elvis ...incape intr-un varf de ac si ramane si un pogon de loc liber !Sa nu-mi spui ca locuiesti in Berceni... ca ma omori cu zile !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu fac parte din niciun fan club, nu locuiesc in Berceni si nu-l cunosc nici pe colectionar. :)) Articolul respectiv este preluat din Wikipedia, enciclopedia online, sursa de inspiratie a tuturor care navigheaza pe Internet.

      Ștergere