joi, 18 aprilie 2013

Simon şi Garfunkel - El Condor Pasa. Cover-ul zilei - 40

Paul Simon and Art Garfunkel
"El Cóndor Pasa" este un cântec compus de Daniel Alomía Robles în anul 1913 inspirat din folclorul andin peruan.
Este probabil cel mai cunoscut cântec peruan din toate timpurile datorită cover-ului lansat în anul 1970 de către Simon şi Garfunkel, intitulat "El Condor Pasa (If I Could)", care face parte din albumul "Bridge Over Troubled Water."

Paul Simon a ascultat iniţial versiunea "Paso Del Condor" a lui Jorge Milchberg şi a compus ulterior versuri noi pentru această melodie. Jorge Milchberg era la vremea respectivă liderul formaţiei Urubamba, cunoscută apoi sub denumirea de Los Incas.

Los Incas - El Condor Pasa (1963)



Simon and Garfunkel - El Condor Pasa (1970)



Au înregistrat şi interpretat de-a lungul timpului versiuni ale acestei melodii printre alţii formaţia olandeză BZN sau marele Gheorghe Zamfir.

BZN - El Condor Pasa (live)



Gheorghe Zamfir - El Condor Pasa (Live Sala Palatului, Bucureşti 2012)



Photo License: Some rights reserved by Monosnaps

13 comentarii:

  1. Mult timp nu am stiut cum se cheama sau cine o canta! E superba!
    Multumesc! :)
    Seara placuta Cristi!

    RăspundețiȘtergere
  2. I-ai enumerat pe cativa dintre cei ce au interpretat melodia " Trecea condorul " ! Ai uitat insa de ...ANDA CALUGAREANU !Cum a fost posibila o astfel de omisiune tocmai din partea dumitale ? La dumneata chiar am pretentii pe cinstea mea ! Mai ales ca ea , Anda Calugareanu , si-a adaptat versurile de asa maniera incat...cintecul in romaneste , a fost indragit instantaneu ...la vremea respectiva ...adica tot prin anii '70 .Oricum ati multumesc pentru ca mi-ai reamintit aceasta minunata melodie de care sincer sa fiu ...si uitasem !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai enumerat cativa dintre tipii ce de-a lungul anilor au interpretat "Trecea Condorul " insa ai omis-o tocmai pe cea care adaptandu-si versurile a daruit si romanilor acest exceptional cantec peruan : ANDA CALUGAREANU ! Tot prin anii '70 !Cum a fost posibila o astfel de omisiune ? La dumneata chiar am pretentii onorabile ! Oricum ati multumesc pentru ocazia de a-mi reamintii melodia pe care...sincer sa fiu chiar o uitasem .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu stiam de versiunea Andei Calugareanu! Am ascultat-o acum cu placere pe YouTube. :)

      Ștergere
  4. Scuza-ma pentru reluarea postarii insa...nu-i vina mea ! Mi-a dat error si, am fost nevoit sa ma repet chiar cu riscul de a te supara. O seara cat mai buna iti doresc onorabile !

    RăspundețiȘtergere
  5. o melodie ca o plutire si ce alegeri grozave ai facut! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dintre toate variantele, cel mai mult îmi place aceea a cuplului Simon and Garfunkel. Îmi pare că ei reușesc să transmită cel mai bine spiritul cântecului, zborul majestuos al condorului. Mi-a facut plăcere, însă, audierea tuturor și aș fi curioasă să o aud și pe Anda Călugăreanu. Nu am știut că a cântat și ea acest cântec.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista pe YouTube versiunea Andei Calugareanu - "As vrea sa zbor ca un condor". In aceasta dimineata am ascultat-o si eu in premiera.

      Ștergere
  7. Este intr-adevar una dintre cele mai frumoase melodii care te face pur si simplu sa plutesti asemenea unui condor.Sunt foarte placate toate variantele, dar mie mi-a placut variant cu formatia BZN. Sincere felicitari petru aceasta postare a melodiei acum la ceas de sarbatoare, seara de Craciun,Sarbatori fericite .

    RăspundețiȘtergere