luni, 2 decembrie 2013

Soldaţii de teracotă, paznicii împăratului

soldati de teracota poze China sculpturi sculptura paznici imparat

Paznicii împăratului. Ce arme aveau de fapt soldaţii de teracotă: "Sunt cu 2.000 de ani înaintea epocii lor" - FOTO

Oamenii de ştiinţă au descoperit că armele soldaţilor din armata de teracotă erau reale şi nu replici, aşa cum se credea iniţial, informează MEDIAFAX.

Războinicii chinezi de teracotă, care trebuiau să asigure paza împăratului după moarte, erau dotaţi cu arme adevărate, letale, anunţă dailymail.co.uk. Oamenii de ştiinţă au testat capete de săgeţi de acum 2.200 de ani, din perioada în care au fost construite celebrele statui. Aceste erau extrem de eficiente, una singură fiind suficientă pentru a străpunge armurile vremii şi de a ucide adversarul. "Aceste arbalete chinezeşti sunt cu 2.000 de ani înaintea epocii lor", spune Mike Loades, istoric.

Sculpturile, care datează de aproape două milenii, au fost descoperite în 1974 în locul în care este înmormântat împăratul Qin Shi Huang, în provincia Shaanxi. Săbiile, suliţele, arcurile şi săgeţile soldaţilor erau reale, pentru că slujba lor era să-l protejeze pe împărat în viaţa de apoi. Oamenii de ştiinţă au găsit în jur de 8.000 de soldaţi în trei locuri de înmormântare care s-ar putea întinde pe 56 de kilometri pătraţi, o zonă mult mai mare decât se credea iniţial.

Pe lângă cei 8.000 de infanterişti, arcaşi, ofiţeri, cele 130 de care cu 520 de cai şi 150 de cavalerişti, colecţia cuprinde şi acrobaţi sau muzicieni. Statuile sunt în mărime naturală, soldaţii măsurând între 1,66 m şi 1,87 m şi sunt extrem de detaliate, toate figurile fiind diferite.

Oamenii de ştiinţă spun că toate statuile au fost vopsite în culori care variază de la roşu sau galben până la verde sau roz. Deşi culoarea s-a şters în timp şi foarte puţine dintre ele mai prezintă urme de vopsea, arheologii au găsit urme ale pigmenţilor în solul din jurul lor.




Photo Courtesy of Daily Mail

12 comentarii:

  1. e uimitoare descoperirea pentru noi, cei din zilele de azi
    mi-a parut rau ca nu am putut sa vad la Muzeul National de Istorie expozitia cu vreo cateva statuete aduse special la noi pentru o perioada scurta de timp.
    poate cine stie, candva... se va mai ivi o ocazie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu expozitia de la noi cu soldatii de teracota. Nici eu n-am fost atunci s-o vad.

      Ștergere
  2. Este aproape incredibil sa vedem aceste sculpturi,dupa aproape 2000 de ani de la crearea lor !Cred ca sunt realizate cam in acelasi timp,de grupuri de artisti chinezi, geniali,dotati cu toate calitatile asiaticilor.Admir aceste minunatii !(in mediul virtual,deocamdata !)
    Naica

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt chiar de admirat .... :) o seara faina, Cristi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt fantastice aceste sculpturi, Cristi, atât ca şi formă, dar mai ales, ca număr şi scopul pentru care au fost concepute. E un miracol că au rezistat atâtea mii de ani, aproape intacte. Eu le-aş cataloga ca o altă minune a lumii, pe lângă cele 7 sau 10 câte mai sunt recunoscute ca fiind minuni ale lumii.
    Acum mă gândesc că numai, Dumnezeu ştie câte comori mai stau ascunse în Pământ şi poate în viitor vom fi surprinşi cu alte decoperiri impresionante.
    O noapte liniştită îţi doresc, Cristi. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Imi pare bine ca ti-a placut postarea cu soldatii de teracota din China!

      Ștergere
  6. Cat de bine s-au pastrat in timp! Uluitor cu cata minutiozitate sunt lucrate! Multumesc Cristi!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere