vineri, 20 martie 2015

20 martie 2015. Echinocţiul de primăvară, eclipsa de Soare şi super-Luna (trei evenimente astronomice rare)

Prima zi a primaverii astronomice Eclipsa de Soare Super Luna plina 20 martie 2015 Google Doodle First Day of Spring 2015 Northern Hemisphere 20.03.2015 primavara astronomica google doodle logo special Google sarbatoreste prima zi a primaverii astronomice
Google Doodle First Day of Spring 2015 Northern Hemisphere

Omenirea are parte astăzi de trei evenimente astronomice rare: eclipsa de Soare, super-Luna şi echinocţiul de primăvară, informează EVZ.RO

Google aniverseaza "Prima Zi a Primăverii" astronomice printr-un logo special. Anul acesta, în 20 martie 2015 au loc trei evenimente astronomice rare: eclipsa de Soare, super-Luna care provoacă "mareea secolului" şi echinocţiul de primăvară.

Termenul "echinocţiu" provine din cuvîntul latin "æquinoctium", rezultat din combinarea cuvintelor "æquus" (egal) cu "nox, noctis" (noapte). Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", echinoctiul de primavară, ce marchează începutul primăverii astronomice, se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.
Cele trei fenomene - echinocţiu, super-Lună şi eclipsă solară - se vor produce din nou în aceeaşi zi, în acest secol, în anii 2053 şi 2072.
Super-Luna - sau luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase super-Luni pe an.

Echinocţiul marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale, la jumătatea intervalului dintre ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai lungă dintr-un an. Momentul echinocţiului este marcat primăvara şi toamna. Deşi echinocţiul de pe 20 martie - moment care va debuta la ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora României) - nu va avea niciun impact direct, ce poate fi resimţit, asupra felului în care va arăta eclipsa de Soare, el va contribui la marcarea unei zile foarte speciale, ce va consta în desfăşurarea a trei evenimente astronomice rare într-un interval de câteva ore.
În 20 martie, axa Pământului va fi perpendiculară pe raza Soarelui - fenomen care se produce doar de două ori pe an, în timpul celor două echinocţii. După aceea, axa Terrei va începe să se încline (în raport cu raza Soarelui, n.r.), făcând ca zilele să devină mai lungi în emisfera nordică. Echinocţiul a fost sărbătorit ca un moment al începutului şi al reînnoirii, de numeroase culturi şi civilizaţii, şi este adeseori asociat cu Paştele creştin şi Pesah (sărbătoare ebraică).

Eclipsa de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ şi steaua sa, prin faţa astrului. Văzut de pe Pământ, discul Lunii este de obicei mai mare decât cel al Soarelui şi, dacă se interpune între privitor şi astru, îi "blochează" lumina, aruncând o umbră corespunzătoare pe Terra.
Deşi eclipsa solară de vineri - care în România va fi una parţială - nu va fi influenţată de celelalte două momente astronomice, specialiştii în domeniu spun că se întâmplă destul de rar ca ele să se producă în aceeaşi zi.

Autor: Silvana Chiujdea
Sursa: www.evz.ro/prima-zi-a-primaverii-astronomice-marcata-de-google-printr-un-logo-special.html

Eclipsa de Soare, 20 martie 2015 (www.facebook.com/pages/Photo-Mania/238273339613983)

Eclipsa de Soare Romania 20 martie 2015 Foto 20.03.2015 Partial Eclipse now eclipsa partiala de Soare poze Facebook
Partial Solar Eclipse / Photo Courtesy of Photo Mania (Facebook)

Prima Zi a Primăverii 2015 Google Doodle VIDEO


PRIMA ZI A PRIMĂVERII ASTRONOMICE. Google sărbătoreşte prima zi de PRIMĂVARĂ printr-un Google Doodle.
by Google Doodle (YouTube), 19 mar. 2015

2 comentarii: