joi, 28 ianuarie 2016

Camil Ressu (pictor român), 136 de ani de la naștere

Joi, 28 ianuarie 2016, se împlinesc o sută treizeci şi şase de ani de la naşterea marelui artist român Camil Ressu. Camil Ressu (născut pe 28 ianuarie 1880 la Galați — decedat în 1 aprilie 1962 la București) a fost un pictor de origine aromână, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una din personalitățile marcante ale artei românești. Camil Ressu a fost membru titular al Academiei Române.

Camil Ressu tablouri Camil Ressu picturi Camil Ressu pictor roman Camil Ressu Autoportret picturi si pictori romani Camil Ressu aromani celebri Camil Ressu machidoni cunoscuti Camil Ressu armani faimosi macedoromani celebri Camil Ressu Cosasi odihnindu-se
Camil Ressu - Autoportret

Camil Ressu Claca la porumb Camil Ressu ziua nasterii Camil Ressu data nasterii Camil Ressu pictori romani Camil Ressu picturi tablouri de Camil Ressu 136 ani de la nasterea lui Camil Ressu
Camil Ressu - Clacă la porumb

Camil Ressu Cosasi odihnindu-se Camil Ressu tablouri pictori romani aromani celebri Camil Ressu macedoromani cunoscuti arta romaneasca Cristi Milla Blog bloguri personale romanesti
Camil Ressu - Cosaşi odihnindu-se


Camil Ressu - Culegătorii de trufe


Camil Ressu - Curățenia de primăvară


Camil Ressu - Două surori


Camil Ressu - După muncă


Camil Ressu - Familie de ţărani


Camil Ressu - Iarnă grea (Ruși la Iași)


Camil Ressu - În ogradă


Camil Ressu - La cules de țelină


Camil Ressu - La umbră


Camil Ressu - Maternitate


Camil Ressu - Peisaj cu Cetatea Braşovului


Camil Ressu - Peisaj cu cumpănă


Camil Ressu - Peisaj din Ardeal


Camil Ressu - Peisaj din Dealurile Grădiștei


Camil Ressu - Peisaj din Vlaici


Camil Ressu - Scenă de seară, Sighișoara


Camil Ressu - Scenă din Ardeal


Camil Ressu – Ștrengarul


Camil Ressu – Țărănci în biserică


Camil Ressu - Ţărăncuţă în pridvor la Vlaici

Mai multe tablouri de Camil Ressu găsiţi aici: www.galeriidearta.blogspot.ro/2011/01/camil-ressupictor-roman-nascut-in-28.html.

Biografie

Camil Ressu se trage dintr-o familie de aromâni (macedoromâni) din regiunea Epirului, stabilită în România pe la începutul secolului al XIX-lea, informează Wikipedia. Tatăl său, Constantin Ressu, jurist de profesie, cu studii de drept la Bruxelles, făcea pictură în clipele libere. În 1887, Camil Ressu este înscris la Școala Națională de Arte Frumoase din București, avându-l ca profesor pe G. D. Mirea; își continuă studiile la Iași cu pictorul Gheorghe Popovici. În 1902 termină studiile la Școala de Belle-Arte din Iași, obținând medalia de argint și pleacă în același an să se perfecționeze în străinătate. Se oprește două luni la München vizitând muzeele din localitate, după care pleacă la Paris și se înscrie la Academia Julian, în atelierul lui Jean Paul Laurens, unde îi are colegi pe Jean Al. Steriade, Nicolae Dărăscu și Ion Theodorescu-Sion.

În 1908 revine în țară și, preocupat de problemele sociale, colaborează cu desene satirice la publicațiile Furnica, Facla și Adevărul. În același an se înscrie în Partidul Social-Democrat din România. Participă pentru prima dată în 1910 la expoziția "Tinerimii Artistice" cu peisaje și compoziții pe teme rustice. În 1912 expune la Salonul Oficial tabloul Înmormântare la țară, iar în anul următor, la "Tinerimea Artistică", portretul de grup Terasa Oteteleșeanu, cu "șapte figuri ale boemei literare, muzicale și pictoricești". În 1914 deschide prima expoziție personală la București.

În 1917, împreună cu pictorii Nicolae Dărăscu, Ștefan Dimitrescu, Iosif Iser, Marius Bunescu și cu sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Ion Jalea și Oscar Han înființează asociația "Arta Română", la Iași. Vara se retrage la țară și pictează țărani la munca câmpului, vederi din sate, grupuri de muncitori dar și naturi moarte, nuduri, portrete ale diverselor pesonalități ale timpului și autoportrete. Participă activ la înființarea "Sindicatului Artiștilor plastici din România" în 1921, fiind ales președinte, funcție din care demisionează după doi ani. În urma unei șederi mai lungi în satul Ilovăț (județul Mehedinți), realizează compoziția "Cosași odihnindu-se", una dintre lucrările sale cele mai reprezentative, în care Camil Ressu își dezvăluie vigoarea sa plastică.

Camil Ressu a fost profesor și rector al Academiei de Belle-Arte din București până în anul 1941, între elevii săi numărându-se Abodi Nagy Béla. Din 1950 a fost președinte de onoare al "Uniunii Artiștilor Plastici", reluându-și și activitatea de profesor la Institutul de Arte "Nicolae Grigorescu". În 1955 i se acordă titlul de Artist al Poporului iar un an mai târziu este numit membru al Academiei Române.

Cu o formație solidă, în care predominau studiile după corpul uman, după peisaj și după obiectele din imediata apropiere, Camil Ressu a reușit ca, prin combinarea capacităților formative ale desenului și culorii, să realizeze o creație care păstrează valorile tradiției, în condițiile unui efort de înnoire a limbajului plastic.

O serie de personalități culturale au avut ocazia să asiste la prelegerile profesorului universitar Camil Ressu, printre care Geta Brătescu și Virgil Preda.

Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Camil_Ressu

6 comentarii:

  1. foarte interesantă postare - remember ! felicitări !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Imi pare bine ca ti-a placut postarea despre pictorul Camil Ressu! :)

      Ștergere
  2. O frumoasa lectie de pictura!
    Multumesc, Cristi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Imi pare bine ca ti-au placut tablourile lui Camil Ressu! :)

      Ștergere
  3. Nu ştiam multe din picturile pe care le-am văzut aici!

    RăspundețiȘtergere