vineri, 8 ianuarie 2016

Elvis Presley, 81 de ani de la naştere

youtube videos Elvis Presley regele rock'n rollului Elvis Presley ziua nasterii 8 ianuarie 1935 Elvis Presley data nasterii 81 ani de la nasterea lui Elvis Presley the king of rock'n roll Elvis Presley muzica veche melodii vechi Elvis Presley cantece videoclipuri color Elvis Presley hituri vechi anii 50 60 70 youtube aniversarea zilei sarbatoritul zilei omagiu tribute Elvis Presley songs hits videos vevo youtube
Elvis Presley (The King) / January 8, 1935 – August 16, 1977 / Photo: Facebook.Com/Elvis

Regretatul Elvis Aaron Presley, supranumit "regele rock 'n' roll-ului", ar fi împlinit astăzi 81 de ani. Am spus şi cu alte ocazii, Elvis a rămas nemuritor datorită cântecelor interpretate magistral, foarte multe devenind hituri, şi filmelor în care a jucat.
Este dificil să cuprinzi într-o postare întreaga carieră a lui Elvis, aşa că am selectat de pe YouTube doar câteva melodii şi videoclipuri pentru azi.
Vizionare şi audiţie plăcute!

Elvis Presley - If I Can Dream (VIDEO)In celebration of the 45th anniversary of Elvis recording the "'68 Special," we give you the legendary performance of "If I Can Dream." Learn more about the King of Rock 'n' Roll by visiting Elvis.com.
by Elvis Presley (YouTube)

Elvis Presley - Jailhouse Rock (VIDEO)Elvis Presley performing "Jailhouse Rock" from the '68 Comeback Special. For more Elvis Videos visit Elvis.com.
by Elvis Presley (YouTube)

Elvis Presley - A Big Hunk o' Love (VIDEO)Enjoy Elvis Presley performing "A Big Hunk O' Love" from his legendary Aloha from Hawaii concert. For more Elvis videos visit Elvis.com.
by Elvis Presley (YouTube)

Elvis Presley - Steamroller Blues (VIDEO)Enjoy Elvis Presley performing "Steamroller Blues" from his legendary Aloha from Hawaii concert. For more Elvis videos visit Elvis.com.
by Elvis Presley (YouTube)

Elvis Presley - Baby, What You Want Me To Do (VIDEO)Elvis Presley performing "Baby, What You Want Me To Do" from the '68 Comeback Special. For more Elvis videos visit Elvis.Com
by Elvis Presley (YouTube)

Elvis Presley - It's Now or Never (AUDIO)Music video by Elvis Presley performing It's Now or Never (audio). (C) 2015 RCA Records, a division of Sony Music Entertainment
http://vevo.ly/UVoYzl
by ElvisPresleyVEVO (YouTube)

Sursa foto (Image Courtesy): ELVIS PRESLEY (Facebook) - www.facebook.com/elvis

Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935 - d. 16 august 1977) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock 'n' Roll-ului sau simplu, The King, cu toate că a obținut și trei premii Grammy pentru muzică Gospel, informează Wikipedia.

Copilărie

În ziua de 8 ianuarie 1935, în Tupelo, un mic orășel din statul american Mississippi, într-o casă modestă, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a născut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a născut fără probleme, devenind singurul copil al familiei. Copilul a crescut în mijlocul familiei, alături de rudele care locuiau în aceeași zonă a orașului Tupelo. Deși trăiau în condiții grele, totuși Vernon și Gladys Presley se străduiau să-i asigure cele necesare micului Elvis, care devenise acum centrul atenției celor doi.
În Tupelo, Elvis are și primele contacte cu muzica. De mic cânta în corul bisericii împreună cu familia, muzica și predicile înrădăcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului. Tot în orașul natal are pentru prima dată ocazia de a-i asculta pe blues-manii negri, care vor avea o mare influență asupra tânărului, alături de muzica country din programele radio pe care le asculta întreaga familie.
Prima apariție pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câștigând premiul al doilea (cinci dolari și posibilitatea de intra gratis la toate atracțiile târgului). La această vârstă, primește în dar și prima chitară, părinții neputându-și permite bicicleta mult dorită de fiu. În 1948, cu ocazia serbării de final a anului școlar, micul Elvis cânta la chitară și voce piesa Leaf on a Tree (O frunză într-un copac).
Nu după mult timp se mută în nordul orașului Memphis, în încercarea părinților săi de a-și croi o viață mai bună. Aici muncește în diferite locuri pentru a sprijinii financiar familia, în paralel urmând liceul și continuând să cânte la chitară. Își lasă părul lung (în comparație cu standardele vremii) și perciunii să crească, ceea ce îl face să se distingă de ceilalți adolescenți. Participă la un concurs de talente, unde, cântând la chitară într-un stil considerat dur și agresiv, primește mai multe aplauze decât toți ceilalți, câștigând premiul întâi.

Începutul carierei muzicale

După absolvirea liceului, muncește în diferite fabrici din oraș, iar în 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio) contra sumei de patru dolari. Acesta conține piesele My Happiness (Bucuria mea) și That's When Your Heartaches Begin (Atunci încep durerile tale de inimă) și este făcut cadou mamei sale. La începutul anului 1954 înregistrează un al doilea demo la același studio, iar în vară la sugestia patronului - Sam Phillips - înregistrează o serie de cinci single-uri printre care și celebrul That's All Right alături de Scotty Moore (chitară) și Bill Black (bas). Alături de aceștia obține contracte în mici cluburi din Sud continuând totodată să lucreze și la Crown Electric. După ce este respins la preselecția pentru Grand Ole Opry fiind îndrumat de organizatori să se întoarcă la slujba sa de conducător de camioane, i se oferă un contract pe un an de zile pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de KWKH Radio, principalul concurent al Grand Ole Opry. Aici îl întâlnește pe Tom Parker (care se autointitula "Colonelul"), promotor și manager cu care în 1955 va semna un contract.
În noiembrie 1955, Elvis semnează cu RCA Records, Colonel Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor făcute la Sun Studio de către interpret contra imensei (în acele vremuri) sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Cele cinci single-uri au fost relansate de către RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrări în studioul RCA din Nashville alături de grupul back in vocals Jordanaires, unde printre alte piese va înregistra și Heartbreak Hotel. Single-ul Heartbreak Hotel / I Was The One este promovat de RCA și a fost vândut în peste 300.000 de exemplare numai în primele trei săptămâni, fiind și primul single al lui Elvis ce va înregistra vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.

Faimă

28 ianuarie 1956 este momentul primei sale apariții într-o emisiune de televiziune Stage Show la CBS. Tot în acest an îi apare și primul album intitulat Elvis Presley, care a ajuns foarte repede pe prima poziție în Billboard 200 și a rămas acolo timp de zece săptămâni. Semnează un contract pe șapte ani cu Paramount Pictures, apare la The Steve Allen Show la NBC unde cântă Hound Dog, continuă să concerteze în toată America, lansează single după single și semnează un contract pentru o serie de trei apariții la Ed Sullivan Show contra sumei record, în acel moment, de 50.000 de dolari. Pe 26 septembrie este proclamată Ziua Elvis Presley în orașul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film - Love Me Tender. Pelicula are un succes imens, iar Elvis primește recenzii favorabile din partea criticilor. A fost un an extraordinar pentru copilul minune al Americii, vânzările de pe urma numelui lui Elvis ajungând la un total de 22 de milioane de dolari, nemaivorbind de avântul pe care cariera sa l-a luat atât din punct de vedere muzical cât și actoricesc.
Începutul anului 1957 îl găsește lucrând la al doilea său film - Loving You. În martie cumpără Graceland, atât pentru el cât și pentru familia sa, iar în mai începe lucrul la filmul Jailhouse Rock. Totodată cântă pentru prima data în Canada și Hawaii, filmează King Creole la începutul anului 1958, apoi este recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar.
Pe 14 august 1958, Gladys Presley moare de hepatită, la doar 46 de ani. Elvis rămâne profund îndurerat. În noiembrie 1959 o cunoaște pe Priscilla Ann Beaulieu, fată vitregă a căpitanului Joseph Beaulieu, ce tocmai fusese transferat din Texas la Weisenbadem Air Force Base unde Elvis fusese repartizat. Aceasta, în vârstă de 14 ani și jumătate îi va deveni mai târziu soție. La începutul lui martie 1960 este lăsat la vatră și începe să lucreze la noul album întitulat Elvis is Back (Elvis s-a întors). începe filmările la GI Blues iar mai târziu la Flaming Star și Wild in the Country.

Elvis ca actor

În 1961 filmează Blue Hawaii, în 1962 Follow that Dream, Kid Gallahad, Girls! Girls! Girls!, in 1963 It Happened at the World's Fair. Până în 1969 mai joacă in filme precum:
Fun In Acapulco (1963)
Viva Las Vegas (1963)
Kissin' Cousins (1964)
Roustabout (1964)
Girl Happy (1965)
Tickle Me (1965)
Harum Scarum (1965)
Frankie And Johnny (1966)
Paradise,Hawaiian Style (1966)
Spinout (1966)
Easy Come, Easy Go (1967)
Double Trouble (1967)
Clambake (1967)
Stay away, Joe (1968)
Speedway (1968)
Live a little, Love a little (1968)
Charro! (1969)
The trouble with girls (1969)
Change of habit (1969).
În toată această perioadă, Elvis continuă să lanseze single-uri și albume ce ating primele zece poziții in topul Billboard. Pe 1 mai 1967 Elvis se căsătorește cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se naște Lisa Marie Presley, singurul lor copil.

Revenire la muzică

Totuși, la sfârșitul anului 1968 revine în Memphis unde înregistrează două albume extraordinare - From Elvis in Memphis și From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis - ce vor conține printre altele marile hituri In the Ghetto, Suspicious Minds, Don't Cry Daddy și Kentucky Rain. În martie 1969, Presley se reîntoarce pe platourile de filmare pentru ceea ce va fi ultimul său film - It is a Change Of Habit.
În august susține în Las Vegas o serie de spectacole ce va stabili un nou record în ceea ce privește audiența concertelor ce aveau loc în orașul cazinourilor. La sfârșitul anului 1969 este lansat single-ul Suspicious Minds care devine primul lui single ce ajunge pe locul întâi în topul Billboard de la Good Luck Charm în 1962. În februarie 1970 înregistrează un album live în Las Vegas ce poartă numele On Stage. În noiembrie, același an, apare documentarul That's The Way It Is ce are un mare succes atât din punctul de vedere al criticilor cât și al încasărilor.
Din acest moment și până în august 1977, viața lui Elvis este un șir nesfârșit de concerte și turnee, apariții la emisiuni de televiziune, înregistrări de albume, atât de studio cât și live, și de single-uri. Singurul lucru notabil este divorțul de Priscilla în octombrie 1973, care s-a mutat după scurt timp din reședința de la Graceland împreună cu fiica lor, Lisa Marie. Stresul turneelor și lipsa de odihnă încep să-și spună cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări. Tot în această perioadă începe să ia diverse pastile energizante și tot felul de alte droguri. Pe 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis pregătește ultimele detalii în legătură cu spectacolul ce avea să-l susțină în Portland (Maine) a doua zi și apoi se retrage pentru a se odihni. Este găsit mort a doua zi dimineața în urma unui infarct miocardic. Vestea se răspândește cu rapiditate, întreaga lume fiind în stare de șoc.

Importanță și evenimente postmortem

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii și a celor din jurul său. 31 de filme și 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri și nenumărate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriză o carieră fantastică, din care puține realizări lipsesc. Poate doar un turneu în Europa, Asia sau Australia dar până la urmă și acestea au fost realizate: în 1997, cu ajutorul tehnologiei s-a pus în scena un concert extraordinar numit Elvis in Concert '97 în Memphis la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foștii săi colegi de turnee împreuna cu Orchestra Simfonica din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu și în Europa.
Sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câștigate (pentru albumul How Great Thou Art - 1967, albumul He Touched Me - 1972 și pentru înregistrarea live a cântecului How Great Thou Art - 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea United States Junior Chamber of Commerce în 1971 a titlului de Unul dintre cei zece cei mai merituoși tineri ai națiunii sunt numai câteva din onorurile pe care le-a primit Elvis Presley.
Postmortem, în 1984 i s-a decernat de către Blues Fundation din Memphis premiul W.C. Handy pentru păstrarea în viață a blues-ului în muzica sa. În 1986 a fost în primul grup de cântăreți ce a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame. În 2001, odată cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale. În 1992, Serviciul Poștal American a anunțat că imaginea lui Elvis va apărea pe un timbru poștal comemorativ. Acesta a fost lansat pe 8 ianuarie 1993 și îl înfățișează pe Regele Rock-and-Roll-ului în postura tânărului cântăreț de la mijlocul anilor 1950.
În final, dar nu și în ultimul rând, se poate vorbi despre ceea ce este mai puțin cunoscut vis-a-vis de omul Elvis. Este știut faptul că acesta avea obiceiul de a dărui Cadillac-uri, bani și bijuterii, de multe ori sub impulsul momentului. Ceea ce este mai puțin știut este faptul că pe lângă concertele de caritate pe care le dădea periodic, mai avea obiceiul de a-i întreține pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar și oameni străini, plătindu-le facturile și datoriile, spitalizările, cumpărându-le case sau întreținându-le familiile. Mulți ani de zile acesta a dăruit mai mult de o mie de dolari pe an fiecăruia dintre chitariștii ce locuiau în Memphis, iar activitatea caritabilă a acestuia continuă și în zilele noastre prin intermediul Elvis Presley Charitable Foundation.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Elvis_Presley

8 comentarii:

 1. Mulțumim Cristi! Fabulose melodiile! Dumnezeu să-l pună la dreapta Sa pe Elvis, care a încântat atâtea generații!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu multa placere! Ma bucur ca ti-au placut melodiile lui Elvis Presley din postarea de azi, cand se implinesc 81 de ani de la nasterea sa! :)

   Ștergere
 2. De când mă ştiu am fost fan Elvis. Frumoasă selecţia ta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Imi pare bine ca ti-a placut postarea! :)

   Ștergere
 3. :)Imi aduc aminte ca pastram in albumul familiei vedere cu Elvis(doar eram doua domnisoare in casa),iar tatal meu ne necajea intrebandu-ne din care parte ne e ruda.:))
  Cat am fost in liceu n-am pierdut un film, stangand banisorii ca sa pot merge la cinema,apoi cumparand discuri pe care le ascultam in pauze(aveam clasa in cabinetul de muzica al liceului)impreuna cu colegii(mai mult colege a eram 33 de fete:)) ) de clasa .

  "El a REGELE! " zice Mark al meu.:))Si baietii mei ascuta Elvis,iar Teddy,cand a inceput sa cante,profesorul i-a dat sa exerseze pe muzica lui Elvis.

  Multam ca ti-ai adus aminte!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu multa placere! Eu sunt fan Elvis inca din copilarie datorita parintilor. Incerc in special de fiecare data pe 8 ianuarie sa nu uit sa postez ceva despre el. :)

   Ștergere