luni, 21 mai 2018

21 mai - Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena; Constantin Graur (Constandinu Puilor). Irina Nicolau – ”Ghidul sărbătorilor româneşti”

21 mai - Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena; Constantin Graur (Constandinu Puilor). Irina Nicolau – ”Ghidul sărbătorilor româneşti”

21 mai - Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena; Constantin Graur (Constandinu Puilor)

Pentru ţăranul român, 21 mai nu este numai sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi, ci şi ziua de Constantin Graur sau Constandinu Puilor – momentul în care păsările din pădure încep să-şi înveţe puii să zboare.
Pe când se afla în luptă cu duşmanul mai puternic, Împăratul Constantin a cerut ajutor lui Dumnezeu şi, ziua în amiaza mare, a apărut pe cer o cruce luminoasă pe care sta scris cu litere de stele ”Prin acest semn vei învinge”. Peste noapte, împăratul l-a visat pe Iisus care îl îndemna să facă un steag de luptă cu semnul crucii pe el. Aşa a făcut şi a devenit învingător.
Devenind stăpân al Romei, Constantin dă în 312 un decret de încetare a prigonirii creştinilor. Mută capitala Imperiului Roman în Bizanţ, unde construieşte mult pentru cetatea care îi va purta numele – Constantinopole. Luptă pentru unitatea credinţei creştine, tulburată de erezia lui Arie. Participă la Sinodul de la Niceea, a cărui ţinere el o hotărâse.
În lucrările sale a fost susţinut cu râvnă şi evlavie de mama sa, Elena. O trimite pe împărăteasă la Ierusalim ca să descopere Sfânta Cruce. Iar ea o găseşte! Elena ridică biserici la Sfântul Mormânt, în Bethleem şi Niceea. Moare în 327. Peste zece ani, în 337, moare şi împăratul Constantin.
Aşa începe istoria de peste un mileniu a Bizanţului, care pentru români a însemnat mult...

Irina Nicolau – ”Ghidul sărbătorilor româneşti”

Sursa: Muzeul Național al Țăranului Român - www.facebook.com/MuzeulTaranului

La mulţi ani tuturor celor care îşi sărbătoresc onomastica astăzi, de Sfinţii Constantin şi Elena!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu