sâmbătă, 24 septembrie 2011
Aeroportul Heathrow din Londra implementează un sistem de transport intern fără șofer
Prin „Heathrow pod“, un sistem unic în lume la ora actuală, pasagerii sunt transportați la cerere dintr-o parte în alta a aeroportului, în vehicule controlate printr-un calculator. Estimările spun că prin mașinile electrice ale aeroportului londonez vor trece în jur de 500.000 de persoane în fiecare an, într-un traseu care nu durează mai mult de 5 minute și care nu folosește șine pentru a se ghida de-a lungul rutei.
Inițierea călătoriei se face la cerere între parcările aeroportului și terminalul principal. Călătorii apasă pe un ecran tactil pentru a chema unul dintre vehicule. Mașinilor electrice le ia în jur de 30 de secunde să ajungă în stație și apoi nu mai mult de 5 minute să lase cei 4 călători la destinație.
Sistemul este deosebit nu numai pentru că reprezintă prima punere în uz a unor mașini capabile să se conducă fără ajutor uman, dar în același timp elimină 50.000 de călătorii cu autobuzele mari pe parcursul unui an. Micile vehicule din aeroportul Heathrow nu folosesc șine, nu pot rămâne blocate în trafic și scutesc 10 min din cursa realizată cu un autoturism obișnuit. Ele ating o viteză de 40km/h și, fiind alimentate electric, folosesc în jur de 70% din energia necesară pentru a pune în funcțiune o mașină și cu 50% mai puțină decât un autobuz. Tehnologia a fost concepută de o companie britanică, ULTRA PRT care a început în 1995 cercetările în domeniu, alături de Universitatea din Bristol.
Fiecare vehicul dispune de un sistem intern de control al temperaturii, asigură transportul confortabil a patru pasageri alături de bagaje și permite alegerea destinației, ceea ce de fapt îl și separă de alte servicii similare. În timpul în care nu sunt folosite, mașinile electrice se reîncarcă singure în stații desemnate, astfel încât să nu rămână niciodată fără energie electrică. Modul de transport a fost deschis în luna aprilie pentru teste, dar inaugurarea efectivă s-a făcut spre sfârșitul lunii septembrie 2011.
Sursa: stylereport.ro
Poate ca-s eu mai inapoiata, dar mi-e frica si de alea care au sofer, ce sa mai zic de noua tehnologie? Mai bine o iau la pas. :D
RăspundețiȘtergereIngenios, si poate e mai rapid decat transportul cu autobuzul. Aeroportul e imens, si au nevoie de asa ceva.
RăspundețiȘtergereLillee, mersul pe jos e mai sanatos. :))
RăspundețiȘtergereLumi, n-am ajuns inca pe acolo, o sa fac niste poze daca o sa ajung. :)
RăspundețiȘtergereRapid mai e neutrino asta... :) O zi buna, Alice!
RăspundețiȘtergereSalut.Vreau sa te felicit pentru ca incurajezi campaniile ecologice. Am vazut ca ai pe blogul tau bannerul de la Umbrela Verde.
RăspundețiȘtergereIntr-o lume din ce in ce mai poluata, fiecare campanie ecologica conteaza. Noi incurajam recilclarea, reducerea poluarii, folosirea responsabila a resurselor, plantarea copacilor, depozitarea in siguranta a substantelor chimice si curatenia spatiilor verzi. Dintre toate acestea, ne axam pe incurajarea plantarii copacilor pentru ca ne dorim ca fiecare persoana sa aiba “copacul sau“. Prima campanie de plantare se numeste “Parcul Izvor prinde radacini“.
Daca iti doresti ca in Romania sa fie plantati mai multi copaci, dar nu ai timp sa plantezi unul, poti sa ne sustii prin oricare dintre variantele de mai jos:
1) Redactarea unui articol informativ care are legatura cu copacii sau ecologia.
2) Publicarea unui articol pe blogul tau in care sa vorbesti despre campania noastra.
3) Adaugarea unui link/banner pe blogul tau.
Daca adaugi pe blogul tau unul dintre cele 10 bannere de pe pagina "schimb de link" vei primi in schimb un link la sectiunea “Sustinatori” si vei aparea aleator pe prima pagina in sectiunea “Bloguri Partenere”.
Daca doresti sa apari permanent (pe prima pagina) la sectiunea “Ne sustin”, trebuie sa participi la una dintre campanile noastre de voluntariat sau sa donezi bani pentru plantarea unui copac (9 lei).
Aceasta campanie este apolitica si este realizata de un grup de tineri care isi doresc sa schimbe mentalitatea celor care neglijeaza mediul incojurator. Participa si tu!
Salutare.Mie mi-ar place sa ma plimb ca astfel de masinute.Mi se par interesante,eficiente si necesare.O seara faina.
RăspundețiȘtergereO seara buna si tie, Solidaster!
RăspundețiȘtergere@Copacul Meu: Multumesc. Va doresc mult succes in campania dvs.!
RăspundețiȘtergereCat de tare :D Vor ajunge si la noi peste 20 de ani..
RăspundețiȘtergere:))
RăspundețiȘtergeresuper ,super masinuta si la cat de mare este aeroportul se cerea o investitie de genul si mai ales la standardele englezesti , cu atat mai mult ca este si eco. bravo lor...mereu ca si chinezii cu n... pasi inaintea tuturor!
RăspundețiȘtergere