vineri, 13 ianuarie 2012
Cat de sanatos este sa fumezi narghilea?
Narghileaua, deloc inofensiva / Sursa foto: www.roportal.ro
Folosita pentru a fuma un tutun special cu diverse arome si considerata de multi inofensiva, narghileaua este din ce in ce mai raspandita, in special in randul tinerilor. Este mai sanatoasa decat tigarile?
Un fumator de narghilea poate inhala in timpul unei sesiuni (20-80 de minute), conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) la fel de mult fum cat ar inhala un fumator clasic consumand 100 sau mai multe tigari.
I se spune in felurite moduri, de la shisha sau hubble-bubble la pipa cu apa. Inventata de un medic indian ca alternativa aromata la fumatul clasic, narghileaua este considerata de multi mai putin nociva decat tigarile. Studiile din ultimii ani arata insa ca efectele nu sunt nici pe departe inofensive.
Ce riscuri implica fumatul narghilelei?
Din cauza modului de tragere a fumului – inclusiv frecventa pufaiturilor, adancimea inhalarii si durata sesiunii sau a reprizei – fumatorii de narghilea pot absorbi concentratii mai ridicate de toxine decat din fumatul clasic.
Fumul de narghilea are nicotina, monoxid de carbon, carcinogene si poate contine cantitati de gudron si metale grele chiar mai mari decat fumul de tigara, spun cecetatorii unui studiu.
Afectiunile sunt aceleasi ca in cazul fumatului clasic: reducerea functiilor plamanilor, fertilitate scazuta, cancer oral, de plamani, de stomac, de esofag.
Alte efecte asupra sanatatii:
Carbunele folosit pentru incalzirea tutunului creste riscurile de imbolnavire prin producerea unor niveluri ridicate de monoxid de carbon, metale si chimicale care cauzeaza cancerul.
Pot fi transmise boli sau infectii din cauza modului de folosire (pasarea de la o persoana la alta).
Tutunul si fumul de narghilea (chiar si dupa ce trece prin apa) contin substante toxice care pot cauza cancer de plamani, cancer oral sau de vezica.
Substantele toxice rezultate din tutun si fum pot cauza afectiuni ale inimii si pot duce la infundarea arterelor.
Din lume:
Asa cum in Europa, pachetele de tigari au imagini expuse, ministerele de sanatate din statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului au propus, in incercarea de a combate fumatul narghilelei, o crestere a taxelor pentru licentele comerciale eliberate pentru cafenelele si restaurantele care servesc narghilele, scria recent arabnews.com.
Sursa articolului: http://medlive.hotnews.ro/vitmatina-cat-de-sanatos-este-sa-fumezi-narghilea.html
ufff...greu cu viciul asta...eu fumez foarte putin...cum ar fi cafeaua fara o tigara?
RăspundețiȘtergereCafeaua e foarte buna si fara tigara. Eu nu fumez. :)
ȘtergereO singura data am incercat narghileaua. Dupa ce am citit aici nu stiu cand o sa mai incerc :))
RăspundețiȘtergereO singura data nu cred ca face rau nimanui. :))
ȘtergereSa traim este de fapt foarte nociv pentru ca duce iremediabil la.....moarte :)
RăspundețiȘtergereBuna asta, hapi2233! :))
ȘtergereAromele de narghilea nu contin nicotina si nici gudron...am gasit arome si cu 0.05% nicotina ce rau poate sa iti faca asta? :)
RăspundețiȘtergereIn articol este vorba despre fumul de narghilea, nu despre arome.
ȘtergereUn articol incomplet, creat sa denigreze narghileaua de catre industria de tigari. Se vorbeste ipotetic, probabil testele s-au facut pe ceva ce nu obisnuieste nimeni sa fumeze. Exact cum fac cei din industria farmaceutica, ei spun ca o mare parte din produsele de plafar sunt inutile. Incearca pe toate caile sa opreasca fenomenul plafar pentru ca vanzarile lor scad. Acelasi lucru o sa se faca si cu tigarile electronice desi, cele de calitate nu sunt nocive.
RăspundețiȘtergereEu sunt nefumator. Articolul este preluat de pe site-ul MedLive în direct cu medicii, un proiect MedLife si HotNews.ro.
ȘtergerePietrele pt narghilea sunt daunatoare?
RăspundețiȘtergereNu stiu.
Ștergere