miercuri, 25 ianuarie 2012
The Langham – locul unde s-a inventat “ceaiul de la ora 5”
În 1865, Londra putea fi considerată cel mai important oraș din lume. Capitala unui imperiu colonial enorm, un oraș de trei milioane de locuitori în glorioasa epocă Victoriană, Londra era centrul administrativ, cultural și financiar pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume. Și totuși, o metropolă de asemenea amploare nu avea nici un “grand hotel”, o clădire destinată oaspeților de rang înalt, dar accesibilă oricui își putea permite prețurile. Construirea hotelului The Langham avea să schimbe lucrurile. Radical.
În acea perioadă, dincolo de închirierea unei proprietăți integral, călătorii vremii aveau alternative destul de limitate pentru cazare. Pentru oamenii de rând existau hanuri, delegațiile de stat erau primite de guvern, iar oaspeții plasați în grija aristocrației vremii, dar pentru oamenii de afaceri proaspăt îmbogățiți din industrie, opțiunile erau extrem de puține. Citând dramaturgul britanic Noel Coward, “Voi trece prin viață fie la clasa I, fie la clasa a III-a, dar niciodată la clasa a II-a”.
După o investiție de 300.000 de lire sterline (cam 30.000.000 de lire sterline la valoarea actuala) si 15 luni de construcție, The Langham a fost inaugurat pe 10 iunie 1865, în prezența moștenitorului tronului britanic, Prințul de Wales, care avea să devină regele Edward al VII-lea. Ca nivel al confortului și al inovațiilor tehnice, hotelul nu avea rival în întreaga lume: cu sute de camere și zeci de apartamente, The Langham a fost primul hotel din lume care a oferit baie cu apă curentă pentru fiecare cameră, un sistem hidraulic de lifturi și chiar o fântână arteziană pusă în mișcare de un motor cu aburi, încă de la deschidere. Câțiva ani mai târziu, curentul electric și telefonia aveau să se alăture dotărilor tehnice avangardiste (pentru acea vreme) ale hotelului.
În scurt timp, The Langham avea să devină centrul vieții culturale și artistice a metropolei, cu oaspeți precum Oscar Wilde, Mark Twain, Somerset Maugham sau Sir Arthur Conan Doyle. Dar poate cea mai mare “realizare” a hotelul a fost transformarea într-un simbol național al “ceaiului de la ora 5″. Deși băutura a fost adoptată cu mult, mult timp înainte, salonul Palm Court de la The Langham este considerat drept locul unde obiceiul a devenit un simbol pentru aristocrația britanică și, mai apoi, pentru întreaga societate din Imperiu. Într-o lume cu posibilități relativ limitate de distracție, ceaiul de seară la Grand Hotel-ul londonez a devenit o instituție în sine, care mai există și astăzi.
În primul secol de la deschidere, hotelul a rămas unul dintre cele mai importante puncte de pe harta ospitalității londoneze: în timpul exilului, înpăratul francez Napoleon al III-lea și-a petrecut mare parte din timp la The Langham, iar Charles de Gaulle și George Orwell au semnat și ei lista oaspeților. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, hotelul s-a închis publicului și a rămas deschis doar pentru ziariști britanici și corespondenți străini. De altfel, în 1965, la fix un secol de la fondare, BBC-ul a cumpărat hotelul, transformându-l într-un centru al vieții jurnalistice și culturale londoneze.
Totuși, din cauza costurilor enorme implicate de întreținere, BBC a ales să vândă hotelul în anul 1986. Aproape imediat după cumpărare, noul proprietar a început renovarea completă a The Langham, care a durat în cele din urmă patru ani și a avut un cost de o sută de milioane de lire sterline. În 1991, hotelul s-a redeschis în forma actuală.
Șapte tipuri de apartamente, cu suprafețe și dotări excepționale, și șase tipuri de camere sunt oferite în prezent în portofoliul hotelului, cu un decor ce îmbină rădăcinile clasice ale The Langham și dorința permanentă de a inova și de a aplica cele mai bune tehnologii existente în lume. Trei restaurante, Roux at The Landau, Artesian și Palm Court, oferă o selecție excelentă de bucătărie gourmet europeană și internațională, plus deja clasicul ceai de după-amiază.
Un centru SPA complet, unic în peisajul britanic de wellness, Chuan Spa, oferă o selecție largă de tratamente de întinerire și înfrumusețare bazate pe medicina tradițională chinezească. Esențe asiatice și mișcări vechi de sute de ani sunt folosite pentru a readuce armonia în corpul și spiritul oaspeților, care au la dispoziție și o piscină acoperită deschisă tot anul și un centru de fitness de înaltă clasă. Mai multe detalii pe london.langhamhotels.co.uk.
Sursa: stylereport.ro
cat lux:d
RăspundețiȘtergereDa! :)
Ștergeresi rasfat si bun gust...cine nu siar dori asa ceva? :)
RăspundețiȘtergereHotel inaugurat in 1865! :)
Ștergere"si-ar" am vrut sa spun...m-a tulburat ambianta si nu am mai avut toate cuvntele la mine :))
ȘtergereSe mai intampla din graba. :)
ȘtergereDoamne, ce cladire somptuoasa si luxoasa... Sa tot bei un ceai la ora cinci...
RăspundețiȘtergereO noapte linistita iti doresc Cristi! :)
Multumesc, la fel! :)
ȘtergereMerită să îți faci un obicei din Five o'clock-ul englezesc în asemenea ambient! Eu am obiceiul, dar n-am ambientul acesta! ;)
RăspundețiȘtergereE foarte bine, mai ales ca este si sanatos. :)
ȘtergereMinunate locuri pentru servit ceaiul!!! Ma si vad in rochia din prima fotografie, stand si savurand... Ce ne arati tu aici, pe blogul tau, ma face sa ma zgariu pe ochi, mai Cristi... Cum sa mai stau pe scaunul meu de piele sintetica, din bucataria 2x3, blocul 71 al cartierului de vest dintr-un oras minier?! Oricum, raman inca un pic aici sa visez la zile mai bune :)
RăspundețiȘtergereOr veni si vremuri mai bune. :)
Ștergere