duminică, 7 aprilie 2019
Amza Pellea, 88 de ani de la naştere
Amza Pellea (născut, 7 aprilie 1931, Băilești, Dolj -decedat, 12 decembrie 1983, București)
Regretatul Amza Pellea, celebru actor român de teatru, film şi televiziune, creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, ar fi împlinit astăzi 88 de ani.
Amza Pellea (n. 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj - d. 12 decembrie 1983, București) a fost un actor român de teatru și film. A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile pentru comedie. A fost actorul care a interpretat unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul, informează Wikipedia.
Biografie
S-a născut la Băilești, într-o familie cu cinci copii, tatăl său s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei "Munca Noastră" din Băilești în anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. A fost profesor la IATC.
Pe scena craioveană realizează, în perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959), nu mai puțin de 14 roluri, între care Jack Worthing ("Ce înseamnă să fii onest" de Oscar Wilde), Vedernikov ("Ani de pribegie" de Aleksei Arbuzov), Vladică Ilarion ("Tudor din Vladimiri" de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului ("Tragedia optimistă" de Vsevolod Visnevski), Bepe ("Galcevile din Chioggia" de Carlo Goldoni), Horatio ("Hamlet" de Shakespeare), Colonelul Dobre ("Ecaterina Teodoroiu" de Nicolae Tăutu), Otto Katz ("Soldatul Svejk" de Jaroslav Hašek), Esteban ("Fântâna turmelor" de Lope de Vega).
Pe scena Teatrului de Comedie creează alte personaje, printre care Brettschneider ("Svejk în al doilea război mondial" de Brecht- 1962), Pietro ("Umbra" de E. Svart- 1963), Manole ("Somnoroasa aventură" de Teodor Mazilu- 1964), Subcomisarul ("Capul de rățoi" de G. Ciprian- 1966), Platonov("Un Hamlet de provincie" de Cehov- 1967), Voievodul Basarab ("Croitorii cei mari" din Valahia de Al. T. Popescu- 1969), Noah ("Arca bunei speranțe" de I.D. Sîrbu- 1970), Hrisanide ("Interesul general" de Aurel Baranga- 1972), Hickok ("Buffalo Bill și indienii" de A. Kopit- 1973),"inginerul" din "Nic Nic".
Pe scena Teatrului Național din București dă viață lui Petre Dinoiu ("Comoara din deal" de Corneliu Marcu- 1977) și lui Vlad Țepeș ("A treia țeapă" de Marin Sorescu - 1979).
Ultimul rol creat la teatru îl readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizând - în regia lui Gheorghe Harag - personajul bătrânului moșier Muromski în "Procesul" de Suhovo-Kobilin - 1983.
Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din "Tudor din Vladimiri" de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din "Croitorii cei mari din Valahia" de Al. Popescu, rolurile din "Tudor", "Răscoala", "Haiducii", "Dacii", "Columna", "Mihai Viteazul"), cât și personaje contemporane (Ailincii din "Secunda 58" de Dorel Dorian, Manole din "Somnoroasa aventură" de T.Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din "Fântâna turmelor" de Calderon, Horațiu din "Hamlet", Platonov din "Un Hamlet de provincie" de Cehov).
Rămas probabil în conștiința publicului prin rolul domnitorului din "Mihai Viteazul" și prin Nea Mărin, reușește în "Atunci i-am condamnat pe toți la moarte" să atingă ambele personaje. Umilul, și câteodată veselul Ipu recapătă, în finalul filmului, figura dârză și tragică a soldatului țăran din primul război.
A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manlache Preda) din filmul "Osânda", unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după "Velerim și Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
Între 22 martie 1973 și 24 septembrie 1974 a fost director al Teatrului Național Craiova.
A fost căsătorit timp de 25 de ani din 1958 până la moartea sa în 1983 cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova. Este tatăl actriței Oana Pellea.
A decedat în data de 12 decembrie 1983 la București în vârstă de 52 de ani. Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Fundația Enciclopedică „Amza Pellea” a realizat un film documentar numit „Douăzeci de ani fără Amza”.
Filmografie
"Setea" (1961)
"Tudor" (1963)
"Pisica de mare" (1964)
"Camera albă" (1965)
"Neamul Șoimăreștilor" (1965)
"Haiducii" (1966)
"Răscoala" (1966)
"Dacii" (1967)
"Columna" (1968)
"Războiul domnițelor" (1969)
"Mihai Viteazul" (1971)
"Atunci i-am condamnat pe toți la moarte" (1972)
"Puterea și adevărul", "Săgeata căpitanului Ion" (1972)
"Aventurile lui Babușcă" (1973)
"Ciprian Porumbescu" (1973)
"Ultimul cartuș" (1973)
"Un comisar acuză" (1974)
"Stejar – extremă urgență" (1974)
"Nemuritorii" (1974)
"Proprietarii", "Porțile albastre ale orașului" (1974)
"Tată de duminică" (1975)
"Cantemir", "Ulzana, căpetenia apașilor", "Evadarea" (1975)
"Osînda" (1976)
"Lumina pe coline", "Trei zile și trei nopți" (1976)
"Accident" (1977)
"Boschet de Veneția", "Împușcături sub clar de lună" (1977)
"Eu, tu, și... Ovidiu" (1978)
"Pentru patrie" (1978)
"Melodii, melodii" (1978)
"Revanșa" (1978)
"Ecaterina Teodoroiu" (1978)
"Nea Mărin miliardar" (1979)
"Mihail, cîine de circ" (1979)
"Brațele Afroditei" (1979)
"Duios Anastasia trecea", "Casa dintre câmpuri" (1980)
"Capcana mercenarilor" (1981)
"Poarta de aur a incașilor", "Șantaj", "Spectacolul spectacolelor", "Detașamentul Concordia", "Ana si hoțul" (1981)
"Cucerirea Angliei" (1982)
"Imposibila iubire" (1983)
Sursa: ro.wikipedia.org/wiki/Amza_Pellea
Sursa foto: cinemagia.ro
Amza Pellea în dialog cu Oana Pellea
Un reportaj realizat de Cristina Ţilică în 1999 şi difuzat în cadrul emisiunii "Culise" realizată de Irina Radu. Emisiunea a primit in 1999 premiul APTR.
Oana Pellea şi Amza Pellea nu au putut să-şi vorbească timp de 30 de ani. I-am făcut să intre în dialog depănând amintiri despre teatru şi viaţă.
Director de imagine: Cristi Cirligeanu
Montaj: Sorin Avram
by TVR (YouTube)
Reportaj despre Amza Pellea realizat la Băilești
La 30 de ani de la dispariția marelui nostru actor, Alexandra Bogdan și Adelin Petrițor au ajuns la Băilești, orșul natal al maestrului. Și ca totul să fie complet, Oana Pellea i-a acordat un interviu lui Adelin Petrişor, în exclusivitate pentru Telejurnalul de pe TVR1.
Oana Pellea: "Nu sunt 30 de ani de la moarte, ci 30 de ani de neuitare".
by TVR (YouTube)
Amza Pellea în dialog cu Tudor Vornicu
Interviu realizat de Tudor Vornicu cu Amza Pellea, în anul 1981, pentru emisiunea "La sfârșit de săptămână". Imagini memorabile din arhiva TVR, în care Amza Pellea ne spune cum s-a născut "Nea Mărin".
by TVR (YouTube)
Amza Pellea - Nea Mărin, Sucă şi sarmalele „flombate” (Revelion 1979)
Imagini din Arhiva TVR difuzate şi la Gala umorului, pe TVR1, cu Amza Pellea într-o scenetă „Din păţaniile lui Nea Mărin”, din programul de Revelion 1979.
http://www.facebook.com/fantvr1
http://www.tvr.ro
http://youtube.com/TVRcanaluloficial
by TVR (YouTube), 19 dec. 2015
Amza Pellea - Nea Mărin la Bucureşti
Imagini din Arhiva TVR cu inegalabilul Amza Pellea.
by TVR (YouTube), 27 iul. 2015
"Timpul şterge... Da, dar el ştie să păstreze - ca nimeni altul - ceea ce nu trebuie pierdut..." - Amza Pellea
Amza Pellea - Nea Marin miliardar (1979)
Etichete:
ACTORI,
AMUZANT,
AMZA PELLEA,
ANIVERSAREA ZILEI,
BLOG,
BLOGGER,
Cristi Rârâitu',
Ediţie specială,
INTERVIU,
Nea Mărin,
OANA PELLEA,
ROMÂNIA,
SPECIAL,
TELEVIZIUNE,
TUDOR VORNICU,
TVR,
VIDEOCLIPURI,
YOUTUBE
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Mi-a placut mult Amza Pellea!
RăspundețiȘtergere"Am început să-mi iubesc meseria în timp ce eram la Craiova, în timpul unui spectacol cu Hamlet. Jucam Horaţiu. După moartea lui Hamlet, Horaţiu are un monolog care încheie piesa. În timp ce îl debitam, am simţit dintr-o dată liniştea nefirească a sălii. Ştiam că nu e datorată exclusiv interpretării mele. Înţelegeam exact mecanismul: era un spectacol bun şi toată emoţia acumulată pe parcurs se concentra în mod firesc pe final. Dar liniştea aceea m-a făcut să realizez marea forţă a cuvântului rostit de pe scenă, să înţeleg legăturile secrete care se încheagă între noi şi oamenii din sală, psihologia spectatorului şi a spectacolului. Forţa şi utilitatea artei..." Amza Pellea
Foarte interesant e citatul lui Amza Pellea! Multumesc, Daliana! :)
ȘtergereUn mare actor, mă bucur că îl comemorezi aici, merită pe deplin! Păcat că televiziunile noastre apelează atât de puțin la comorile cinematografiei românești...
RăspundețiȘtergereNumai bine, Cristi!
Toate cele bune, Zina! TVR difuzeaza de obicei filme romanesti mai des...
ȘtergereMultumesc pentru aceasta postare, despre un mare artist, draga Cristi!
RăspundețiȘtergereZile frumoase sa ai!
Multumesc, la fel, Suzana! :)
Ștergere