luni, 15 august 2011
Maica Bisericii, Maica Vieţii
MAICA BISERICII, MAICA VIEŢII
pr. Ciprian Florin Apetrei
Primele două săptămâni din luna august le parcurgem prin rugăciune şi post în aşteptarea celei mai mari sărbători închinate Sfintei Fecioare Maria din cursul anului bisericesc, şi anume Adormirea Maicii Domnului, în data de 15 august. Acest post, care este numit în popor al Sfintei Marii, a fost rânduit de Biserică spre a ne arăta virtuţile alese ale Sfintei Fecioare Maria şi locul pe care îl ocupă în cinstirea noastră ortodoxă, despre care spunem în cântările noastre religioase că este mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul L-a născut. În acelaşi timp ne amintim şi de tradiţia conform căreia Sfânta Fecioară Maria, înainte de trecerea la cele veşnice, a postit.
După Sfântul Simeon al Tesalonicului, acest post este necesar pentru a cinsti şi mai mult cele două mari praznice care cad în această perioadă, adică Schimbarea la Faţă a Domnului şi Adormirea Maicii Domnului.
Pe bună dreptate, unii mai puţin familiarizaţi cu învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe se pot întreba de ce Biserica noastră simte nevoia să acorde o atât de mare cinstire celeia care L-a născut pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Răspunsul la această întrebare vine încă din paginile Sfintei Scripturi a Noului Testament, de la Buna Vestire, când Arhanghelul Gavriil a salutat-o pe Sfânta Fecioară Maria din Nazaretul Galileii, prin cuvintele: Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei! (Lc. 1, 28). Cu acelaşi salut de cinstire o întâmpină pe Sfânta Fecioară Maria şi verişoara sa, Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, spunând: Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău! (Lc. 1, 42), iar în imnul de bucurie, laudă şi mulţumire pe care îl înalţă Bunului Dumnezeu Sfânta Fecioară, transmis nouă de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, chiar ea mărturiseşte cinstirea universală de care se va bucura ca Maică a Domnului: Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile (Lc. 1, 46-48).
Mai târziu, admiraţia profundă a oamenilor din popor pentru lucrurile minunate pe care le făcea Domnul nostru Iisus Hristos şi pentru cele ce El învăţa se adresa nu numai Lui însuşi, ci trecea şi asupra Sfintei lui Maici: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii la care ai supt, a zis o femeie din mulţimea care îl înconjura pe Mântuitorul Iisus Hristos.
Din cele de mai sus putem afirma pe bună dreptate că Sfânta Fecioară Maria s-a bucurat de cinstire din partea celor care l-au urmat pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos încă din timpul vieţii ei.
În primele trei secole ale istoriei creştine, cinstirea Maicii Domnului s-a manifestat mai ales în cultul personal al creştinilor din Biserica Ierusalimului şi din jurul mormântului Maicii Domnului din grădina Ghetsimani. Generalizarea cinstirii Sfintei Fecioare Maria în întreaga Biserică creştină s-a făcut în secolul al IV-lea după libertatea pe care a cunoscut-o creştinismul în Imperiul Roman în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Paradoxal este faptul că tocmai erezia nestoriană condamnată la Sinodul III ecumenic, desfăşurat la Efes în anul 431, a făcut ca Biserica, prin formula de credinţă adoptată la acest sinod ecumenic, să statornicească cinstirea Sfintei Fecioare Maria ca Născătoare de Dumnezeu, împotriva afirmaţiei lui Nestorie că ea este născătoare de om sau cel mult născătoare de Hristos. Prin această hotărâre, Biserica recunoaşte cele două atribute ale Sfintei Fecioare Maria: meritul de a fi născut pe Dumnezeu în trup şi pururea fecioria ei. De aceea, noi astăzi o numim pe Sfânta Fecioară Maria Maica Domnului şi ne rugăm ei spunând: Uşa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu eşti mântuirea neamului creştinesc.
Sursa: ziarullumina.ro
La mulţi ani celor care îşi aniversează onomastica!
Maria Vania Luna patrata Teo Negura Alice Alex Mazilu Androxa Rokssana Theodora0303 haicasepoate Vizualw Alm Solidaster
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
La multi ani tuturor celor care azi isi sarbatoresc ziua numelui
RăspundețiȘtergereBravo, Cristi, ma bucur ca ai postat si asa ceva, ca prea ne-am invatat atei... Eu nu sunt un bisericos, si-o spun cu parere de rau oarecum, dar nici nu pot sa-i inteleg pe atei. Stii tu ce spunea Tutea...
RăspundețiȘtergereSa ai o zi frumoasa!
Multumesc pentru apreciere, Teo! Nici eu nu sunt habotnic, dar sunt crestin-ortodox.
RăspundețiȘtergereO zi buna si tie!
interesant...este nevoie si de ceva religie, are dreptate Teo, in ultimul timp nu prea mai vezi oameni cu adevarati crestini...
RăspundețiȘtergereNu sunt deloc bisericoasa...deloc! Dar sunt..Maria, si toate lucrurile scrise aici chiar m-au interesat. :)
RăspundețiȘtergereLa mulţi ani încă o dată, Maria! :)
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru postare.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Cristi! :)
RăspundețiȘtergereMersi, Lumi!
RăspundețiȘtergereCu multa placere, Shayna! :)
Salutare Cristi !
RăspundețiȘtergerenici eu nu sunt bisericos dar n-am nimic împotriva religiei ba chiar consider că este necesară pntru hrana sufletului , aşa că astfel de "lecţii" sunt destul de necesare , măcar din când în când , aşa că te felicit şi mulţumesc pentru lectură .
LA MULŢI ANI MARIILOR , MARIANILOR etc. ...TUTUROR !
Multumesc frumos, Sorin!
RăspundețiȘtergereDeosebită postarea ta ,felicitari!!
RăspundețiȘtergereLA MULŢI ANI MARIILOR , MARIANILOR
Mersi, Iulisa!
RăspundețiȘtergereMulțumesc frumos Cristi pentru
RăspundețiȘtergereinformași,foarte interesante!
O săptămână cât mai plăcută!
Multumesc asemenea, Elena!
RăspundețiȘtergereO seara buna, Alice!
Frumos postul Cisti, bravo, ai un plus din partea mea :)
RăspundețiȘtergereMersi, Irina!
RăspundețiȘtergere