luni, 4 iulie 2011

Cel de-al doilea creier al organismului: sistemul imunitar. Cum poate fi îmbunătăţit?

Cel de-al doilea creier al organismului: sistemul imunitar. Cum poate fi îmbunătăţit?

Nu îl poţi simţi si nici nu îl poţi vedea. Nu îi poţi lua pulsul sau temperatura. Totuşi, sistemul imunitar lucrează în permanenţă pentru a ne proteja de infecţii, virusuri, ciuperci, paraziţi care cauzează boală, suferinţă şi, în ultimă instanţă, moartea. Sistemul imunitar joacă rolul unui al doilea creier al oganismului şi lucrează într-o colaborare perfectă cu sistemul cerebral. În condiţiile actuale, în care alimentaţia este adesea dezechilibrată, în care asistăm la o creştere a poluării atmosferice, iar activitatea fizică nu este cea corespunzătoare, fiecare dintre noi are nevoie de o stimulare a sistemului imunitar.

Elementele sistemului imunitar se extind până la nivelul tuturor organelor si ţesuturilor, cu scopul de a ne proteja in fata tuturor ameninţărilor adresate stării noastre de sanatate. Prin intermediul inteligenţei celulare (asigurată de o serie de sisteme sofisticate de transmisie a mesajelor pe cale chimică si electrică), toate aceste componente comunică permanent între ele. Reacţiile imunitare ale organismului sunt rezultatul unui proces complex, care angrenează un număr foarte mare de celule, denumite si limfocite (celule limfocitare T si B), alături de un alt tip de celule, numite si ucigaşe (Natural Killer Cells). Cele din urmă au rolul de a distruge tumorile si de a respinge celulele infectate de virusuri.

Există o serie de metode destinate stimulării sistemului imunitar. Unele dintre ele coincid cu practicile unui stil de viata sănătos. Există, însă, şi anumite păreri conform cărora mâncarea si vitaminele extrase din alimentaţie nu reprezintă soluţia unui sistem imunitar întărit. O astfel de teză este susţinută de Harvard Medical School, care, prin lucrarea ”The Truth About Your Immune System”, recomandă efectuarea de vaccinuri pentru stimularea sistemului nostru imunitar. Printre soluţiile tradiţionale de întărire a imunităţii se numără următoarele:

Reducerea nivelului de stres la care organismul nostru este supus.
Stresul excesiv este daunător sănătăţii noastre, iar studiile demonstrează că are chiar capacitatea de a slăbi sistemul imunitar. Încercaţi să vă faceţi timp şi pentru câteva momente de relaxare, eliminând, pe cât posibil, factorii de stres din viaţa dumneavoastră, subliniaza The American Institute of Stress
Câinii, alături de alte animale ne pot oferi o bună companie, dar şi o porţie de sănătate. Există studii care au demonstrat ca un animal de companie poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, la scăderea nivelului de colesterol din sange şi la îmbunatăţirea sănătăţii inimii. Un studiu a arătat chiar că a avea grijă de un câine, spre exemplu, poate ajuta la îmbunătăţirea sistemului imunitar şi poate reduce riscul de a dezvolta alergii, în cazul copiilor, potrivit Institutului Naţional de Sănătate din S.U.A.

Construiţi relaţii sociale puternice.
Cu toţii ştim că prieteniile sunt importante în viaţa noastră, însă mai rar ne-a fost dat să auzim că ele au şi un efect benefic asupra sănătăţii noastre. Un studiu recent a demonstrat că persoanele care au relaţii sociale solide au cu 50% mai multe şanse de a supravieţui, decât cele mai solitare, anunţă Mental Health America.

Încercaţi să menţineţi o atitudine pozitivă.
Gândurile pozitive au un impact benefic asupra organismului. Un studiu asupra studenţilor la drept a arătat că de fiecare dată când tinerii erau mai optimişti, sistemul lor imunitar devenea mai puternic.

Consumaţi alimente antioxidante.
Consumul de fructe şi legume vă poate ajuta sa obţineţi cantitatea necesară de antioxidanţi pentru menţinerea unei vieţi sănătoase. Aceste substanţe din mâncare ajută celulele să se protejeze de radicalii liberi, molecule care le pot distruge. Pentru o paletă largă de antioxidanţi, alegeţi fructe si legume de culori diferite, precum portocalele, ardeii roşii, broccoli, kiwi, morcovii, papaya, căpşune etc., conform National Cancer Institute.

Asiguraţi-vă aportul de vitamine.
Suplimentele alimentare, consumate în dozele recomandate de medic, oferă organismului toate vitaminele de care acesta ar avea nevoie. Nutrienţii esentiali pentru întărirea sistemului imunitar includ: vitaminele A, C, D şi E, zinc si magneziu, informează Institutul Naţional de Sănătate din S.U.A.
Mâncarea procesată, precum cea de tip fast-food, nu oferă vitamine, fibre sau alţi nutrienţi necesari organismului. Mai mult, contine chiar aditivi si substanţe chimice dăunătoare sănătăţii.

Faceţi mişcare în mod regulat.
Efectuarea regulată de exercitii fizice contribuie inclusiv la reducerea nivelului de stres şi scade riscul de osteoporoză, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer. Orice fel de miscare este binevenită, practicată de câteva ori pe săptămână, la un nivel moderat: ciclismul, înotul, alergatul, golful etc., potrivit MedLine Plus.

Dormiţi suficient.
În lipsa unui somn corespunzător, sistemul imunitar nu are resursele necesare pentru a lupta împotriva bolilor. Majoritatea adulţilor au nevoie de 7-9 ore de somn pentru a funcţiona corespunzător. Pentru un somn odihnitor încercaţi să păstraţi un program regulat de somn, faceţi sport, evitaţi cafeaua şi alcoolul înainte de culcare, menţineţi o temperatură confortabilă în camera în care dormiţi, scrie National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Limitaţi cantitatea de alcool consumată cu diferite ocazii.
Apelul la băuturile alcoolice poate fi considerat ca facând parte din cultura noastră, acestea fiind consumate la masă sau cu ocazia a diferite ceremonii. Însă consumul excesiv de alcool poate slăbi sistemul imunitar, scrie National Institute for Alcohol Abuse and Alcoholism.

Renunţaţi la fumat.
Aveţi un motiv în plus pentru a vă lăsa de fumat: slăbeşte sistemul imunitar. Chiar dacă sunteti fumători ocazionali, sunteţi expuşi acestui risc. Chiar şi o expunere de scurtă durată la fumul de ţigară poate cauza probleme de sănătate precum atac cerebral, astm, atac de cord, potrivit Asociaţiei Americane a Plămânului.

Spălaţi-vă regulat pe mâini.
Una dintre cele mai uşoare modalitaţi de a vă ajuta sistemul imunitar este aceea de a vă spăla mâinile în mod regulat. Este şi una dintre metodele de a vă menţine sănătos. Asiguraţi-vă că vă spălaţi mâinile pentru cel puţin 20 de secunde.

Autor: Cristina Bobe
Sursa: medlive.hotnews.ro

15 comentarii:

  1. Sa stii ca e greu sa-ti mentii o atitudine pozitiva, dar nu imposibil :D

    O zi frumoasa:D te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa incercam.

    O zi buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare Cristi !
    Sunt de acord cu toate mai putin cu campania de doi bani împotriva fumatului . Sunt cu foarte mult mai nocive E-urile decât tutunul dar se câştigă foarte mult din campania împotriva lui . Dacă este atât de nociv pe cât se spune de ce nu este interzis ? e simplu , nu mai sunt nu mai fumăm …si ce ? Dar nu , nu se vrea asta pentru că din industria tutunului se câştigă excesiv de mult , din campanile publicitare de asemenea .
    Uite, eu sunt fumător , nu înrăit , dar nu am avut niciodată nimic , nici măcar gripă şi nici măcar nu am răcit , doar aerul condiţionat mă face să strănut câte odată . Şi fac control periodic şi nu sunt singur. Nu fac reclamă pro , sunt convins că nu este benefic , nici pe departe , dar nici chiar atât de nociv precum se susţine . A …şi altceva , cele mai mari subvenţii în agricultură sunt la tutun …de ce ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, Sorin! Subventiile sunt mari pentru ca profitul rezultat in urma comertului cu tigari este urias.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt absolut de acord cu mentinerea atitudinii pozitive, face cat toate celelalte la un loc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nee, nee, nee, nu renunt la fumat. Si de pisici? De pisici nu zice nimic? Eeee, pai nu ma mai joc. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai pisicile sunt incadrate la "alte animale". :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt de acord, fara o atitudine ff pozitiva nu ajunfem nicaieri...

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai sa le luam pe rand:
    -reducerea nivelului de stres-nu pot spune ca sunt foarte stresata,deci trec mai departe
    -animale de companie-sigur...este,de fapt sunt...3 pisici,3 caini...deci e bine
    -construiti relatii sociale puternice-...e aici cam scartie treaba
    -o atitudine pozitiva-este...deci mai departe...
    -consumati alimente antioxidante-consumam,sigur ca da...ca doar portocalele,kiwi s.a. sunt cu mult mai ieftine decat merele noastre
    -fast food-ul-pot sa spun ca nu stiu ce este
    -miscare in mod regular-zilnic o plimbare cu bicicleta 1 ora,la servici ...fac miscari de glezna...dici si aici e bine
    -alcoolul-nu mi se pare COOL,chiar daca e alCOOL
    -fumat-din cand in cand si doar PASIV,ca nu am ce face
    -spalatul pe maini-face din tabietul meu zilnic

    Deci,cat am sa traiesc?Nu de altfel dar sa stiu cum imi planific viata!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ramona, s-o sunam pe Mama Omida sa ne ajute! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristi, ne cam pune pe ganduri astfel de materiale.
    Personal sunt total impotriva fumatului, nu pentru ca ar fi nociv, ci pentru ca sunt bani aruncati degeaba, de pomana, bani care ii imbogatesc pe altii.

    RăspundețiȘtergere
  12. wow... interesant si bine de stiut!
    Si acum un somn bun... ajuta deasemenea la fortificarea sistemului imunitar :) Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. Costin, e treaba lor, doar sa nu imbolnaveasca si pe altii care sunt nefumatori(fumatul pasiv).

    Carmen, fara un somn bun nu putem face mare lucru a doua zi. :)

    RăspundețiȘtergere