luni, 14 septembrie 2015

VIDEO: Ileana Stana Ionescu - "Pană de automobil" (scenetă amuzantă, TVR)

video youtube arhiva tvr Ileana Stana Ionescu Pana de automobil sceneta amuzanta tvr youtube revelion scenete haioase vechi ileana stana ionescu scenete comice youtube tvr anii 90-2000 ileana stana ionescu poze arhiva tvr momente vesele ileana stana ionescu teatru tvr youtube video
Ileana Stana Ionescu / Foto: CineMagia.Ro

Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai apreciate actriţe de teatru, film şi televiziune din România, îşi aniversează astăzi ziua de naştere, împlineşte 79 de ani.
La mulţi ani, stimată doamnă!

"Pana de automobil" - Ileana Stana IonescuPana de automobil" cu Ileana Stana-Ionescu, Vlad Cutunescu. Fragment din emisiunea "Daca doriti sa revedeti", realizatori Nicolae Modreanu, Gabriel Iencek.
by arhiva TVR (YouTube), 13 sept. 2015

In istoria cinematografiei si teatrului romanesc, doamna Ileana Stana Ionescu va ramane ca una dintre cele mai de talent si mai daruite actrite ale generatiei sale. Dupa terminarea liceului teoretic, debuteaza ca actrita in l955, la varsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Resita, cu rolul Agnes în “Şcoala femeilor” de Molière. În anul 1959 se transferă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Din anul 1965 desfasoara o prestigioasa activitate teatrala la Teatrul National Bucuresti, precum si la televiziune.
Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului National Bucuresti. Este aleasa ca deputat de Bucuresti, in legislatia 200-2004, ca reprezentanta a minoritatii italiene din Romania.
De-a lungul carierei sale artistice a primit numeroase premii si distinctii cum ar fi: Concursul republican pentru rolul Prostituata - „Generalul şi nebunul" de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963, Festivalul Naţional de teatru pentru rolul Chiralina - „Coana Chiriţa" de Tudor Muşatescu, regia Horea Popescu, 1969, Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică, 1976, Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică, 1985, Premiul de Excelenţă al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos" pentru „O batistă în Dunăre" de D.R. Popescu, regia Ion Cojar, 1998, Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, 2001.
Sursa: www.cinemagia.ro

2 comentarii:

  1. Dumnezeu s-o binecuvânteze pe doamna Ileana Stana Ionescu, cu multă sănătate şi numai cu bucurii, mulţi ani de acum înainte! Felicitări, pentru omagiu adus, doamnei Ileana Stana Ionescu!

    RăspundețiȘtergere