marți, 27 septembrie 2011

Google împlineşte 13 ani

Google
Toată lumea ştie despre Google, motorul de căutare ce a oferit o perspectivă uimitoare asupra Internetului şi accesului la informaţie. Google, cel mai accesat motor de căutare, împlineşte astăzi 13 ani.

Povestea Google a început cu Larry Page şi Sergey Brin, doi tineri abia trecuţi de 20 de ani. Ca orice poveste IT de succes, şi începuturile Google au avut loc tot într-un garaj.

În urmă cu 13 ani, Page şi Brin s-au mutat în garajul unei prietene din California. La câteva zile, au deschis la bancă un cont pe numele companiei lor, Google Inc şi au depus 100.000 de dolari, bani primiţi cu împrumut de la Andy Bechtolsheim, cofondatorul Sun Microsystems. Imediat au început să facă şi angajări, printre primii fiind colegi de facultate de la Standford.

În decembrie 1998, revista "PC Magazine" scria într-un articol că, "până şi sub formă de prototip, este un excelent motor de căutare". Până la finele anului 1998, Google avea indexate peste 60 de milioane de pagini.

De unde vine numele lui Google

Numele "Google" este, de fapt, greşeală de scriere. Totul a pornit de la cuvândul "googol" - care desemnează un anumit număr foarte mare, egal cu 10100, sau cifra 1 urmată de o sută de zerouri . Termenul "Google" se foloseşte de la începutul anilor '40.

Pentru că a devenit un cuvânt utilizat cu o frecvenţă atât de mare, Oxford English Dictionary i-a acordat, în 2006, un loc printre miile de cuvinte explicate şi a definit Google-ul: "să foloseşti motorul de căutare Google pentru a obţine informaţie de pe Internet". Termenul în sine reflectă obiectivul cu care a fost creat: să organizeze o cantitate infinită de informaţie de pe web.

Google, în septembrie 1998:

Ce servicii oferă Google

Compania, al cărei profit net a fost în 2010 de aproximativ 8,505 miliarde de dolari, s-a menţinut în top pentru că s-a adaptat mereu cerinţelor şi nevoilor uneia dintre cele mai exigente şi schimbătoare pieţe: online.

Cei 24.000 de angajaţi au creat servicii şi instrumente pentru toate gusturile. A exploatat publicul larg, dar a ştiut să răspundă şi segmentului de business. Tocmai de aceea, Google atinge performanţa de a obţine 99% din totalul de profit din publicitate.

A dezvoltat propriul sistem de e-mail, Gmail, a lansat un browser de web, Google Chrome, a oferit, în premieră, posibilitatea de a vedea imagini din satelit, cu Google Earth, s-a adaptat şi pieţei de telefonie mobilă, cu Android, sistemul de operare de tip open source pentru dispozitive mobile. Nu a omis socializarea în mediul virtual şi a creat un concept competitiv pentru Facebook, reţeaua de socializare Google+, lansată în acest an.
Sursa: EVZ.RO

Astăzi, Google împlineşte 13 ani. Urmăreşte mai jos istoria Google:

14 comentarii:

  1. Îmi aduc aminte de primii mei ani în universul IT... :)
    Google nu exista, împărăţia internetului era condusă de Netscape şi de Mosaic, Yahoo era o forţă... Bloggingul nu exista, iar cine avea o pagină personală de internet era cineva!
    Astăzi este deja de neconceput internetul fără Google.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doi baieti destepti... sigur nu e evreu nul din ei? :)) Oricum, la ora asta, sunt absolut convins ca Google este cea mai mare retea de spionaj din lume...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nice one ! Sunt inca curios daca Google+ va prinde la public la fel ca facebook. Pana atunci la multi ani tovarasului Google si la buna recitire !

    RăspundețiȘtergere
  4. Rappa_ru', Google+ e abia la inceput. Dupa 1 an vom vedea daca va prinde la public. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar asa, Lillee. Ia sa le scriem sa dea de baut la toti internautii, :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant articolul!
    La Multi Ani GOOGLE!
    Multumim Cristi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut Cristi , Biblioteca Prăfuită organizează concursul http://biblioteca-prafuita.blogspot.com/2011/09/concurs-despletind-soapte-bp.html este un concurs serios cu premiu real, un volum de poezii semnat de însuşi autoarea cărţii pentru câştigator. (Mai multe detalii în linkul ataşat)
    Te invităm să participi şi tu dacă crezi că ţi se pare interesant.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bun venit pe aici, Beto! Multumesc pentru invitatie.

    RăspundețiȘtergere