sâmbătă, 18 februarie 2012

Recordman mondial la ciclism, în vârstă de 100 de ani. FOTO

Francezul Robert Marchand (100 de ani) a stabilit vineri un record mondial la categoria sa de vârstă, pe velodromul Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), la Aigle, parcurgând 24,25 kilometri într-o oră.



"Aş fi putut merge mai repede, dar nu am vrut", a spus Marchand la sosire, aplaudat de susţinătorii săi prezenţi la velodrom. "Aş fi putut să mai parcurg un kilometru", a adăugat bărbatul care măsoară 1,51 metri şi are 51 de kilograme.

Venerabilul francez, care a stabilit astfel cea mai bună performanţă mondială pe oră la noua categorie "Masters de peste 100 de ani", îşi va vedea reuşita oficializată de UCI. "Va fi oficial", a declarat Frederic Rey, responsabil al Centrului Mondial de Ciclism.



Preşedintele clubului de ciclism din Ardeche, Gerard Mistler, care l-a însoţit şi l-a susţinut pe Marchand, a confirmat ceea ce a spus Rey. "Este prima dată când UCI a creat această categorie pentru sportivii de peste 100 de ani. Recordul va fi oficial, au existat aici un cronometru şi un comisar UCI", a afirmat Mistler.



Gerard Mistler a precizat că Marchand este "un model pentru omenire, este cineva căruia i-a plăcut mereu să muncească, care este mereu bine dispus şi a făcut tot timpul sport". "Se antrenează în fiecare zi, nu a fumat niciodată, consumă câteodată puţin alcool, dar fără să exagereze".

Ciclistul centenar a acceptat, după performanţa de vineri, să bea un pahar de şampanie. "Doar puţin. Nu prea îmi place", a afirmat el.

Aproximativ 50 de membri ai clubului din Ardeche au făcut deplasarea cu autobuzul la Aigle pentru a-l vedea pe Robert Marchand şi a-l aplauda. "Este senzaţional", spunea unul dintre ei, Gilbert Barailler (60 de ani), precizând că speră să îi egaleze recordul lui Marchand când va ajunge la vârsta lui. "Sau chiar să fiu mai rapid", a adăugat Barailler.



"Aş spune că are o vârstă psihologică de 70 - 75 de ani", a declarat şi Jacques Beaune, cardiolog şi fost preşedinte al federaţiei franceze de cardiologie, care a recunoscut şi "capacităţile cognitive excepţionale" ale campionului "care nu a fost niciodată bolnav". "Şi-a ales bine părinţii, genele lor au fost importante. Este cu adevărat un exemplu formidabil pentru toţi oamenii", a precizat medicul zâmbind.

Născut la 26 noiembrie 1911 la Amiens, Marchand s-a consacrat ciclismului abia la vârsta de 78 de ani. În ultimele decenii, el a reuşit câteva performanţe remarcabile pentru vârsta sa. În 1998, când avea 87 de ani, a participat la cursa Paris-Roubaix, iar în ziua în care a împlinit 100 de ani a reuşit să facă 23,2 kilometri pe oră pe home-trainer. De la 88 de ani până la 100 de ani a participat la fiecare ediţie anuală a cursei de ciclism din Ardeche. Din iunie 2011, o porţiune a traseului acestei curse, aflată la o altitudine de 911 metri, îi poartă numele.

Robert Marchand, văduv şi fără copii, a avut o tinereţe aventuroasă, în care a ajuns în Venezuela, el trăind câţiva ani şi în Canada, unde a fost tăietor de lemne.

Sursa: Mediafax

26 de comentarii:

  1. Impresionant. A dus o viață sănătoasă. La noi nu prea ar fi posibilă o performanță de genul, poate doar ceva organizat în cârciumă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Longevitatea este genetica. Cred ca sunt si la noi sportivi cu varsta inaintata. :)

      Ștergere
  2. Impresionant, intr-adevar!
    Imi dau seama ca vecinul meu nu e asa o raritate, cu toate ca e mai tanar cu 20 de ani. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are si aceeasi inaltime cu vecinul tau. Aveti deszapezirea asigurata pentru urmatorii 20 de ani. :))

      Ștergere
  3. wow... asta da record! Ne demonstreaza inca o data ca varsta nu conteaza si ca daca traim echilibrat suntm mereu in forma :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Impresionant Cristi! La o suta de ani pe bicicleta!? Uimitor!!
    Trebuie sa ma apuc serios de sport! :)


    O zi minunata iti doresc Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In noiembrie, anul trecut, a implinit 100 de ani. :))

      O zi buna, Stefania! :)

      Ștergere
  5. Wow, ce lectie de viata!!! iar Ardeche- ce zona minunata!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ăsta da stil de viaţă, bravo lui! Un exemplu care ar trebui urmat! Mulţumesc, Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a apucat tarziu de ciclism, Dana, are un "bagaj" genetic de invidiat. :)

      Ștergere
  7. Tot respectul pentru acest om! Trebuie sa-mi iau bicicleta.. nu vreau sa traiesc 100 de ani... dar mi-e dor de mersul pe bicicleta! :)
    Seara buna Cristi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In parcuri se pot inchiria biciclete cand se va indrepta vremea. O seara placuta, Diverse! :)

      Ștergere
  8. Sigur mă întrece, dar dacă așteaptă până împlinesc 100 de ani sigur o să îl întrec :))
    Oare o să vedem români în această competiție?
    Felicitări și jos pălăria pentru acest domn în acest domeniu al său!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate concureaza Iliescu nu peste mult timp... pare sa aiba o sanatate de fier, iar antrenamentul din tinerete il va ajuta ;)

      Ștergere
    2. @Ochiu ratiunii: Tare asta! :))

      Ștergere
  9. Bravo lui! Deci se poate,asta e important. ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Uite si-aici cativa seniori invingatori, Cristi!
    Este vorba despre cea mai grea competitie de triatlon, care se tine anual in Hawaii - Hawaii Ironman. Urmareste atmosfera, iar la sfarsitul filmuletului vei vedea seniorii care au terminat concursul, pe grupe de varsta. E-adevarat, nu stiu daca vreunul a atins 100 de ani, dar ce conteaza?! E o competitie grea si complexa, incluzand probe dure si lungi de ciclism, atletism si inot...

    http://www.youtube.com/watch?v=-Q94gSA450w

    RăspundețiȘtergere
  11. da, genetica e chiar importanta:) om norocos:)

    RăspundețiȘtergere