joi, 6 septembrie 2012

Nicolae Filimon, 193 de ani de la naştereAstăzi se împlinesc 193 de ani de la naşterea lui Nicolae Filimon, autorul primului roman notabil al literaturii române: "Ciocoii vechi şi noi".

"Nimic nu este mai periculos pentru un stat ce voieşte a se reorganiza, decât a da frânele guvernului în mâinile parveniţilor, meniţi din concepţiune a fi slugi şi educaţi într-un mod cum să poată scoate lapte din piatră cu orice preţ!"

"Omul îmbogăţit prin furtişag nu se satură niciodată de avere."

"Ciocoiul sau puiul de ciocoi, ajuns om de stat, se deosebeşte de omul onest. El nu se pronunţă definitiv pentru nici o doctrină politică, nu se face adept credincios al nici unui partid, nu doară că are spiritul drept şi nepărtinitor, ci ca să poată exploata deodată toate doctrinele şi partidele în folosul său."

"Fericire perfectă nu există pe acest pământ; aceasta s-a zis de mult timp şi de oameni foarte învăţaţi; avem însă ceva care seamănă cu dânsa: avem iluziunea, credinţa şi speranţa. Aceste daruri divine compun aci, pentru noi, ceea ce numim fericire."

"Amorul de patrie, libertatea, egalitatea si devotamentul sunt vorbe sacramentale, pe care ciocoiul le rosteste prin adunări publice şi private; dar aceste virtuţi cetăţeneşti, de care face atâta pompa, nu sunt decât treptele scării pe care voieşte a se sui la putere."

"Omul ce se însoară numai pentru ca să-şi mărească starea niciodată nu ia soţie bună."

Nicolae Filimon

8 comentarii:

 1. De trei ori am avut intenţia să citesc xartea, dar cred că încă nu i-a venit rândul...:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @Pătrăţel: Ma mir ca n-ai avut-o in programa scolara.

   Ștergere
  2. Nu era la lecturi obligatorii, pentru ca am fost la mate-info :D

   Ștergere
  3. @Pătrăţel: Atunci poti sa citesti postarea mea cand ai timp. :D

   Ștergere
 2. Foarte bune citatele pe care le-ai ales, Cristi, si atat de mult adevar contin in ele.
  Atat de vechi si atat de actuale, incat tinzi sa crezi ca ne indreptam spre involutie, in loc sa evoluam in mentalitate. Pana si astazi traim in ciocoime!
  O seara minunata iti doresc, Cristi, cu mult drag! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. O carte foarte buna care trebuie citita. Mie mi-a placut. Are un parfum de epoca extraordinar de bine redat.
  Seara buna!

  RăspundețiȘtergere