vineri, 5 septembrie 2014

Scrisoarea lui Alexandru Vlahuţă către fiica sa, Margareta

Scrisoarea lui Alexandru Vlahuta catre fiica lui Margareta Mimilica 156 de ani de la nastere
Alexandru Vlahuţă (n. 5 septembrie 1858 — d. 19 noiembrie 1919)

Să trăieşti Mimilică dragă, să fii bună, să fii bună pentru ca să poţi fi fericită! Cei răi nu pot fi fericiţi. Ei pot avea satisfacţii, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru că mai întâi nu pot fi iubiţi şi al doilea… al doilea, de! Norocul şi celelalte pere mălăieţe, care se aseamănă cu el, vin de afară, de la oameni, de la împrejurări, asupra cărora, n-ai nici o stăpânire şi nici o putere, pe când fericirea, adevărata fericire, în tine răsare şi în tine înfloreşte şi leagă rod când ţi-ai pregătit sufletul pentru el. Şi pregătirea aceasta e operă de fiecare clipă. Când pierzi răbdarea împrăştii tot ce ai înşirat şi iar trebuie să o iei de la capăt. De aceea vezi atât de puţini oameni fericiţi… atâţia cât merită.A, dacă nu ne-am iubi pe noi fără măsură, dacă n-am face atâta caz de persoana noastra şi dacă ne-am dojeni de câte ori am minţit, sau ne-am surprins asupra unei răutăţi, ori asupra unei fapte urâte, dacă în sfârşit, ne-am examina mai des şi mai cu nepărtinire (lesne-i de zis!), am ajunge să răzuim din noi, partea aceea de prostie fudulă, de răutate şi de necinste murdară, din care se îngraşă dobitocul ce se lăfăieşte în nobila noastră făptură.Se ştie că durerea este un minunat sfătuitor. Cine-i mai deschis la minte trage învăţătură şi din durerile altora.Eu am mare încredere în voinţa ta. Rămâne să ştii doar ce vrei. Şi văd că ai început să ştii şi asta. Doamne, ce bine-mi pare că ai început să te observi, să-ţi faci singură mustrări şi să-ţi cauţi vina. Aşa, Mimilică dragă, ceartă-te de câte ori te simţi egoistă, de câte ori te muşcă de inimă şarpele răutăţii, al invidiei şi al minciunii. Fii aspră cu tine, dreaptă cu prietenii şi suflet larg, cu cei răi. Fă-te mică, fă-te neînsemnată, de câte ori deşertăciunea te îndeamnă să strigi: ”Uitaţi-vă la mine!”, dar mai ales aş vrea să scriu, de-a dreptul în sufletul tău aceasta: “Să nu faci o faptă a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roşesti”. Nu e triumf pe lume, nici mulţumire mai deplină, ca o conştiinţă curată. Păstrează scrisoarea asta. Când vei fi trăit cincizeci de ani ai să o înţelegi mai bine. Să dea Dumnezeu să o citeşti şi atunci cu sufletul senin de azi!
Te îmbrăţisez cu drag,
Alexandru Vlahuţă

Scrisoarea lui Alexandru Vlahuţă către fiica sa, Margareta, atunci când ea a împlinit 17 ani (sursa: www.facebook.com/fanTVR2)
Sursa imagine: alexandrescudaniela.com/ Alexandru Vlahuţă, portret de Ipolit Strâmbescu (cu variantele Hipolit, Strâmbu, Strâmbulescu)

Pe 5 septembrie 1858 s-a născut marele scriitor român Alexandru Vlahuţă.

4 comentarii:

 1. "Cei răi nu pot fi fericiţi. Ei pot avea satisfacţii, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. " Cat adevar ...o scrisoare din care trebuie sa luam aminte cu totii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corect! Avem ce invata din scrisoarea lui Alexandru Vlahuta catre fiica sa, Margareta.

   Ștergere
 2. De multă vreme mă frământă o întrebare: cum de a ajuns neamul nostru așa cum e azi, cu atâția oameni instruiți în trecutul său? Ce anume s-a pierdut pe drum?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Oameni instruiti, de elita, au fost tot timpul. Sunt si azi, dar n-au loc de cei nesimtiti, cu tupeu, obraznici si fara caracter.

   Ștergere