luni, 27 februarie 2012

PREMIILE OSCAR 2012. CEI DOI ROMÂNI CARE AU PRIMIT PREMIUL ACADEMIEI AMERICANE DE FILM



Invenţia a doi români, onorată cu un Oscar pentru tehnologie, premiu decernat înainte de premiile Oscar 2012 pentru realizări artistice, a fost prezentată pe ecranul centrului Hollywood and Highland, în cadrul celei de-a 84-e ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film. Pe ecran, a fost prezentat şi un fragment din ceremonia de premiere.

Petru Pop şi Radu Corlan, fac parte din echipa care a inventat camerele digitale ultrarapide, folosite la filmarea unor producţii de la Hollywood, printre care şi "Inception", "Born to be Wild" sau seria "Mision Impossible". Ei sunt parte a echipei de top a companiei "Vision Research Inc.", lider mondial în tehnologia de captură a imaginilor "high speed" captate cu ajutorul aparaturii Phantom.

Cei doi, împreună cu prietenul lor, Alexandru Aciu, au dezvoltat acest mecanism de captarea imaginilor în anii '90. Din păcate, Alexandru Aciu a fost răpus de o boală necruţătoare în 2004

Seria Phantom (Phantom V12, Phantom HD, Phantom HD GOLD, Phantom 65, Phantom Flex etc.), cea mai performantă aparatură digitală high speed din lume, capabilă să surprindă până la un milion de cadre pe secundă, le-a fost de un real ajutor producătorilor din Cetatea Filmului.

O astfel cameră costă câteva zeci de mii sau chiar sute de mii de dolari, prin urmare linia de producţie este una limitată. Ce a adus nou această aparatură în realizarea filmelor? Înainte, pentru filmarea unui cadru era nevoie de mai multe camere mari, dificil de manevrat, de mai multă peliculă şi de o tehnologie de procesare complicată. Camerele Phantom sunt uşor de manevrat, au memorie încorporată, iar imaginile poti fi văzute imediat după ce au fost filmate, astfel încât se mai pot face duble pe platourile de filmare.

Un film realizat cu ajutorul tehnologiei dezvoltate de cei doi români, onorată la premiile Oscar 2012:



Sursa: Gândul

12 comentarii:

  1. Ma bucur de fiecare data cand cunosc romani care ne fac mandri ca suntem ce suntem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Cris-Mary: E o realizare exceptionala. Eu abia astazi am aflat despre inventia lor. :)

      Ștergere
  2. Tare! Felicitari pentru acest articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Laura! Doar am preluat articolul din ziarul 'Gândul'. :)

      Ștergere
  3. cu rusine recunosc ca nu stiam despre ei, nu stiam ca ei au pus bazele Phantom. si ma acuz, desi nu ar trebui, pt ca era de datoria mass-media sa ma informeze, doar ca ei sunt ocupati cu vedete false

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristi, de cate ori citesc un astfel de articol, despre oameni deosebiti, care au realizat ceva maret pentru ei si pentru omenire si mai ales ca sunt si romani, ma invaluie sentimentul de bucurie si mandrie, ca le sunt recunoscute realizarile.
    Felicitari Cristi pentru postare, trebuie sa vada cat mai multa lume pe acesti oameni minunati ca ne aduc cinste si onoare!

    O noapte linistita iti doresc Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari lor si tie pentru promovarea lor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Incă o dată inteligenţa românilor confirmă! Mă bucur şi mă mândresc cu faptul că cei doi sunt conaţionalii noştri.
    Aduc un link pe care accesându-l va lăsa să curgă un autentic cântec popular românesc într-o interpretare de excepţie a lui Johnny Holliday în urmă cu 41 de ani, încă o dovadă că totuşi ochii lumii se îndreaptă uneori şi spre noi cu admiraţie. http://www.youtube.com/watch?v=JkDNS9AZBX0

    RăspundețiȘtergere