vineri, 27 septembrie 2013

Cum de nu amețesc balerinele când fac piruete?

Datorită creierului, modificat în urma antrenamentelor, balerinele pot efectua piruete fără să amețească, potrivit unui studiu publicat în revista Cerebral Cortex și menționat de AFP, informează AGERPRES.

După ce se învârt ani de zile, balerinele ajung să își modeleze creierul, care anulează semnalele trimise de structurile responsabile cu echilibrul din urechea internă (sistemul vestibular), arată studiul. La majoritatea oamenilor, o rotație prea rapidă poate provoca amețeală: fluidele din urechea internă continuă să se miște chiar după ce capul se oprește, așa cum cafeaua se învârte încă în ceașcă când nu mai este amestecată...De unde senzația de amețeală.

"Amețeala, senzația că ne mișcăm încă după ce ne-am oprit, este o problemă des întâlnită...Se pare însă că balerinele nu trec prin acest lucru, așa încât am vrut să vedem ce se întâmplă în cazul lor și dacă ne putem ajuta astfel pacienții", a spus într-un comunicat dr Barry Seemungal de la Imperial College din Londra.

Echipa de cercetători a studiat un grup de 29 de balerine și, pentru comparație, 20 de tinere care făceau canotaj, având vârsta și forma fizică asemănătoare cu ale dansatoarelor. Voluntarii au fost așezați într-un scaun pivotant care a fost învârtit în întuneric total. Trebuia ca ei să acționeze o mică manivelă când aveau senzația că se învârt încă după oprirea scaunului, cercetătorii putând măsura astfel durata și intensitatea amețelii. Ei au analizat și reflexele oculare declanșate de urechea internă și apoi au examinat creierul participantelor cu ajutorul IRM.

S-a observat că, la balerine, simptomele (senzația de amețeală, reflexele oculare) au durat în toate cazurile mai puțin decât la cele care practicau canotajul. IRM-ul a dezvăluit diferențe semnificative între cele două grupe de tinere în zona cerebelului, unde se primesc semnale din sistemul vestibular—mai mică la balerine—și în cortexul cerebral responsabil de senzația de amețeală.

"Pentru că nu este util ca balerinii să aibă amețeli sau să se simtă dezechilibrați, creierul lor se adaptează de-a lungul anilor pentru a anula această informație. Prin urmare, semnalul care ajunge la creier este slab, acest lucru făcându-i pe balerini mai rezistenți la senzația de amețeală", a spus dr Seemungal.

"Dacă am putea ținti sau controla aceleași zone ale creierului la pacienții care suferă de amețeli cronice, am putea să ne preocupăm de cum i-am putea trata mai bine", a încheiat el. AGERPRES/ (AS—editor: Lelia Bretan)

11 comentarii:

  1. Faza cu balerinele o stiam ... Mai stiam si ca isi fixeaza un punct si atunci cand intorc capul, in pirueta pe care o fac, se uita la acel punct, nebagand altceva in seama :)) Daca as fi si eu la fel de buna ....balerina :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Secretul este munca pe care balerinele o fac de mici. Antrenamentele sunt foarte grele.

      Ștergere
  2. Ma gandeam eu ca trebuie sa fie un motiv pentru care nu le ia ameteala. Cu mine se invarteste camera si daca ma intorc prea brusc cu scaunul rotativ :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul, Cristi! Într-adevăr doar prin muncă multă la antrenamente şi multe sacrificii, balerinele ajung la această performanţă uimitoare.
    E greu să faci zeci de piruiete consecutive pe loc sau încadrându-te într-un anumit perimetru. O spun din experienţa mea, nu de balerină să nu crezi asta. Eram membră în ansamblu de dansuri populare( acum timpul nu îmi mai permite asta şi nici job-ul). La noi în Ardeal, dansurile populare conţin piruiete, femeile fac multe piruiete pe sub mâna bărbatului sau în jurul lui. E adevărat, nu la nivelul balerinelor, însă coregraful nostru, ne impunea la fiecare antrenament sau la începutul fiecărui spectacol, ca încălzirea de 10-15 minute noi femeile s-o facem, făcând zeci de piruiete fără să ne oprim, şi spun cu certitudine că concluzia cercetătorilor este foarte adevărată! Însă după mult antrenament, reuşeşti să faci piruietele din inerţie şi nu mai ai acea senzaţie de ameţeală. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Datorita modificarii in timp a creierului, dupa cum reiese din acest studiu, poti sa faci piruete fara sa ametesti.

      Ștergere
  4. Stufoasa explicatie...de fapt e un truc de executie a piruetei, e primul lucru care se invata la scoala de dans/balet...Rasucesti corpul, nu si capul si fixezi un punct cu ochii. E vorba de centrii aia ai echilibrului. Daca privirea ramane fixata pe ceva, in fata,, poti sa-i pacalesti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "După ce se învârt ani de zile, balerinele ajung să își modeleze creierul, care anulează semnalele trimise de structurile responsabile cu echilibrul din urechea internă (sistemul vestibular), arată studiul."
      Nu mi se pare greu de inteles.

      Ștergere
  5. Poate o fi util să-i învârtească și pe pacienți până când nu mai au amețeli ! :)))))))

    RăspundețiȘtergere