joi, 26 septembrie 2013

Pink Martini - Până când nu te iubeam. Cover-ul zilei (43)

Formaţia americană Pink Martini a înregistrat un cover după piesa "Până când nu te iubeam" a Mariei Tănase, aducând astfel un omagiu cu ocazia împlinirii unui secol de la naşterea marii noastre artiste. Melodia este inclusă pe albumul "Get Happy" care a fost lansat pe 24 septembrie.

"Până când nu te iubeam" este un vechi cântec orășenesc, cu versuri în metru popular și refren. A fost publicat de Anton Pann în culegerea sa Spitalul Amorului, broșura a 3-a (1852). Poezia ascunde acrostihul Parasc(h)evița. Este o creație a sa, ori prelucrarea unei poezii populare mai vechi, după cum creație proprie poate fi și melodia, puternic înrăurită de muzica orientală, după moda timpului. Cântecul a fost popularizat printr-o inspirată armonizare pentru voce și pian a lui Constantin Brăiloiu, după transcrierea de notația psaltică a lui Anton Pann făcută de Ioan Chirescu, Victor Predescu, care o acompaniază pe Maria Tănase, subliniază caracterul oriental al cântecului, acordându-și vioara în așa chip încât să poată cânta deodată pe două coarde melodia în octave.

Maria Tănase - Până când nu te iubeam



Pink Martini (with singer Storm Large) - Până când nu te iubeam



Live performance from Edgefield, near Portland OR, on August 2, 2013.

Mesajul postat ieri pe pagina oficială de Facebook a formaţiei Pink Martini cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase

Today is the 100th birthday of one of our greatest inspirations, the fantastic Romanian folk singer Maria Tănase! Storm Large covers one of Maria's most beautiful and haunting songs, Până când nu te iubeam, on "Get Happy". If you've never heard of Maria, go look her up right now! If you are familiar with her, we hope you enjoy our interpretation. La multi ani Maria! The world is a more beautiful place because you were in it.

6 comentarii:

  1. E impresionantă interpretarea lui, Pink Martini. Eu admir efortul ei de-a cânta, acest cântec foarte greu, în Limba Română, chiar simţindu-se accentul englezesc! Din punctul meu de vedere, cover-ul este reuşit.
    Însă, cântecul, în interpretarea inegalabilei, Maria Tănase, este profund răscolitor!
    Ai o seară minunată, Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. au aratat si la tv o portiune din melodia lui Pink Martini este o alegere buna pentru promovarea concertului acestor in Ro
    o seara buna

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos din partea lor!

    Sigur, nu-i alta ca Maria Tanase, nici coverul nu bate originalul. Meritoriu pt aducerea aminte!

    RăspundețiȘtergere