duminică, 20 octombrie 2013

Vioara de pe Titanic, vândută pentru 1,3 milioane de dolari

vioara titanic licitatie
Vioara de pe Titanic, adjudecată pentru 1,3 milioane de dolari

Suma pentru vioara găsită pe epava Titanicului a atins cifra record de 900.000 de lire sterline (circa 1,3 milioane de dolari) la o licitație organizată în Wiltshire de casa Henry Aldridge&Son, specializată în lucrări de colecție, informează EFE, potrivit AGERPRES.

Este vorba de instrumentul la care dirijorul orchestrei, Wallace Hartley, nu a încetat să cânte în încercarea de a-i liniști pe pasagerii de pe Titanic nici după ce vaporul a început să se scufunde după ciocnirea sa cu un aisberg, în nordul Atlanticului, în aprilie 1912.

Casa de licitație a depășit sâmbătă orice așteptări având în vedere că prețul de pornire al viorii a fost de circa 354.400 de euro (479.200 de dolari). Este, pe de altă parte, un record mondial pentru un obiect licitat după ce a fost găsit pe epava vaporului Titanic.

Expertul în piesele găsite pe Titanic, Alan Aldridge, a considerat că prețioasa vioară este 'piesa cea mai rară și mai emblematică' dintre toate obiectele de pe Titanic. AGERPRES (AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Tudor Martalogu)

Violin Played By Titanic Band Leader Wallace Hartley



Violin and case found on the body of Titanic's band leader Wallace Hartley.
by Aaron1912 on YouTube

3 comentarii:

  1. E uimitor, e un miracol, că această vioară a putut fi recuperată după acea tragedie, în care şi-au pierdut viaţa peste 1000 de oameni.
    Am văzut filmul de câteva ori şi chiar şi acum citind articolul tău, Cristi, m-au trecut fiori prin tot corpul amintindu-mi scena în care dirijorul orchestrei, Wallace Hartley, cânta neîcetat.
    Probabil că şi acum vioara mai este în stare bună de funcţionare, dar mă gândesc că sunetele ei calde, sunt cutremurătoare şi stârnesc lacrimi.
    Eu, la cât de bine mă cunosc, nu ştiu dacă aş putea să-i ascult sunetele,... cred că în ele aş simţi toată suferinţa oamenilor din acele momente cumplite. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si filmuletul cu vioara e interesant. :)

      Ștergere
    2. Aşa este, Cristi. Chiar l-am vizionat de câteva ori, obişnuiesc să fac asta şi văzând vioara, gândul meu, totuşi s-a îndreptat spre sunetele ei. Nu ştiu de ce. :))

      Ștergere