vineri, 16 decembrie 2011

Huo, la piripampac!

de Lelia Munteanu

Asta nu pricepe adevărata Mercedeza, în timp ce mestecă într-o fiertură de brânca-ursului: Care-i treaba, de ce să ne impozitează?

A-ncins un foc bun în curtea palatului şi flăcările lui joacă în draci pe turnuleţele de tablă zincată, aurindu-le frumos. Bombăne: Impozit pă ce? Pă piripampac? Io, fiica lu Mama Trabanta, care-a cunoscut-o şi-a respectat-o o ţară întreagă! Am ajuns io, care iubesc fiscu ca pă tatal meu, să-mi dea la cap. Io, care le-am pus nume la fetele mele Chitanţa şi Factura, care dac-aveam băiat îi ziceam Anaf!

Ascultaţi la mine, că ştiu ce spun: piripampacul se culege mai greu ca năvalnicul, mai devreme ca straşnicul, mai târziu ca floarea trecătoare sau alte ierburi de descântec. Straşnicul e leac de frică, năvalnicul e pentru sporul casei. Piripampacul e de multe - e contra la impotenţă, da-i bun şi de câştig la loterie. Floarea trecătoare e doar de dragoste. Cu ce scoateţi argintul viu, dacă vă daţi mari? Cu untul pământului. Cine mai lucrează cu 9 spiriţi odată? Adevărata Mercedeza. Cine deschide Cartea Zodiilor, să vă vadă ursita? Cine o să vă dezlege de guvernu ăsta de caşcalii? Adevărata Mercedeza. Voi ziceţi că dă prosteală la lume. Greşit. Vă descîntă de recesiune, triştilor!

Aţi văzut la viaţa voastră cărţi de tarot? P-astea tot Mercedeza le-nvârte. Le-aşează-n poalele ei largi, le brambureşte, le schimbă, le scuipă, le pune-n cruciş. C-o mână mestecă-n fiertură, să nu se prindă. Sub fiertură arde focu de care v-am spus, dac-aţi fost atenţi. La trei case mai încolo, vecinii stau cu mortu pe masă. Au venit lăutarii: Deschide-te, cimitire/ Ca să intre tata-n tine/ Că nu intră să trăiască/ Intră ca să putrezească. Sau: În poartă la cimitir/ Creşte-o iarbă şi-un pelin... Tomnai cu iarbă creaţă, culeasă pe lună plină, dintr-un colţ de cimitir, se face magia neagră, dacă mai adaugi creier de liliac, piele de broască şi-un pişcot din protocolul ministerului de Externe.

Cum o să impoziteze ăştia magia neagră? La fel cu aia albă? Nu-i corect. Cum impozitează faptul, făcutul, datul, adusul, pusul şi aruncatul? Îi lasă sufletu pe ei să pună TVA pe cununiile la una sau la alta? Să pună, fir-ar ai dreacu, da cununiile nu le mai dezleagă nimeni. Io cred că ăştia vor s-aducă vrăjitoarele la faliment. S-o lase pe Zăvoranca orfană de soartă.

Mercedeza stă aplecată pe buza crătiţii şi bolboroseşte: Boli necurate, boli spurcate, mergeţi în pustietate...

Lăutarii din vecini au tăcut, e atâta linişte că se aude căzând o carte de tarot, cu faţa în jos. Mercedeza o întoarce: e Împăratul. Să fie vreun semn? Nu latră nici câinii. E liniştea aia lipicioasă ca hârtia de muşte, de dinainte să vină mascaţii. Focu s-a stins. Focu de care v-am zis, da n-aţi fost atenţi.

Sursa: Gândul

Vrăjitoarelor, nu zburaţi în stare de ebrietate!

21 de comentarii:

  1. Şi uite-aşa Chitanţa, Factura şi viitorul Anaf sunt fugăriţi prin "tăcerea lipicioasă" a nopţii de nemilosul TVA! Nostimă exprimarea! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Este intr-adevar. Mi-a placut mult articolul. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu cred in vrajitoare, vrajitorii sau descantece sau mai stiu si eu ce practici mai fac asa numitele vrajitoare... Pe mine ma uimeste, ca oameni cu studii superioare cred in asa ceva si cheltuie averi impresionante pentru nimic... mai bine banii aceia i-ar da saracilor -- sau ar face fundatii de intr-ajutorare a bolnavilor cu boli incurabile... orice altceva dar sa nu alimenteze prostia.
    Sunt de-a dreptul ridicoli acesti oameni.

    imi place articolul Cristi, e scris intr-o maniera putin comica...


    O zi minunata iti doresc Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Epigrama pe care am postat-o ieri spune ceva despre studiile superioare... :) O zi buna, Stefania! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună Cristi!
    Frumos articolul..
    sunt mulți creduli pe lumea aceasta!
    Un weekend excelent îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dacă tot vor oamenii vrăji la kil, de ce să nu li se dea?! :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Eu zic ca articolul e mai important. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. inseamna ca n-ai vazut palatele din nush ce sat. Nu mai stiu cum se numeste, dar am trecut prin el... Ai senzatia ca pur si simplu cad palatele pe tine... Si impozitu' sigur ca nu exista... :)) Eu zic sa ne reprofilam toti... Vrajitori scrie pe noi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eee, Irina, parca ar fi palate numai in satul ala... In multe zone sunt. :) Nu e rea ideea cu reprofilarea profesionala. :))

    RăspundețiȘtergere
  10. imi ascut si eu coada la matura....sa...sa...sa...sa pot zbura mai bn:D

    RăspundețiȘtergere
  11. Asa, asa, decolarea este esentiala... :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Articolul e interesant si s-ar putea vorbi mult pe aceasta tema.
    Weekend excelent îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Super tare poza:))
    Avem si noi un asistent la faculta'care are nasul super mare,si fetele l'au poreclit ,,vraji":)).Deocamdata n'are matura,dar poate intr-o zi o sa aiba si el una.

    P.s:Ai grija ce scrii despre vrajitoare,pt ca daca nu le convine te vor blestema sa nu mai ai trafic pe blog=))

    ...zic si eu:))
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce articol interesant...in seara asta am invatat o groaza despre vrajitoare...parol ca nu stiam nimic pana acum eram o ignoranta!!! :) tare articolul

    RăspundețiȘtergere
  15. M-ai uimit ! Cred că ai fost vrăjitoare în altă viață, prea știi multe ! Da'și poza e tare. Reușit articol, felicitări !
    * Ai un ping la ARTE, vino să te relaxezi, sunt cunoștințe de-ale tale :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc, la fel, Iulisa! :)

    O zi buna, Diverse! :)

    @fatacareaduceploaia: :))

    @delicii: :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc pentru ping, Zina! Am preluat articolul pt. ca e foarte bun. :)

    RăspundețiȘtergere