miercuri, 14 decembrie 2011

Un fiu de meşter sticlar face manual la Şelimbăr globuri care au ajuns şi la Casa Albă

Fiu de meşter sticlar, Ion Tămâian confecţionează manual, în atelierul său din Şelimbăr, judeţul Sibiu, globuri de sărbători cu foiţă de argint sau aur care se vând chiar cu 80 de euro bucata, în special pentru clienţi din străinătate, unele podoabe făcute de el ajungând şi la Casa Albă.



Fiul unui meşter sticlar din Maramureşul istoric, Ion Tămâian a avut de mic o înclinaţie aparte către artă, în general, şi către sticlărie, în special.

El a urmat cursurile Liceului de Artă din Satu Mare şi apoi pe cele ale Academiei de Arte "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, făcând practică şi apoi lucrând câţiva ani în marea fabrică de sticlă de la Poiana Codrului.

"Toată viaţa mea a fost legată de sticlărie. Şi tatăl meu a fost sticlar. Lângă satul naşterii mele, care se află în apropiere de Satu Mare, era fabrica de sticlă de la Poiana Codrului, cea mai veche din ţară. Copil fiind, am văzut, acolo, prima dată sticlarii lucrând şi mi-a plăcut enorm. Şi astăzi am convingerea că sticlarul nu-i doar un muncitor, ci un adevărat artist. Practic, am pornit de la zero", mărturiseşte Ion Tămâian, pe site-ul atelierului său.

După ce a terminat facultatea, Ion Tămâian a ales să se stabilească în judeţul Sibiu, lucrând până după Revoluţie la fabrica de sticlă din Avrig.




Citiţi pe mediafax.ro articolul complet.

18 comentarii:

  1. Ador sa vad cum se fac obiectele din sticla sau cele din lut, mi se pare fascinant, as sta ore in sir sa privesc si cu siguranta nu m-as plictisi.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Ion Art Glass" este o firmă de prestigiu, merită toată aprecierea pentru creaţiile sale! Felicitări pentru menţionare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Despre astfel de români merită întotdeauna să scrii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am toata stima pentru acest om minunat, care face arta din sticla.
    Imi place foarte mult articolul tau si te felicit pentru ca faci cunoscuti oamenii minunati.
    Am si eu doi verisori sot si sotie. El suflator iar ea pictorita si au un atelier privat la noi in oras si am fost de nenumarate ori la ei in vizita. Tot manual lucreaza si ei. Pe cat pare de usor la prima vedere, pe atat este de greu, Cristi. Am incercat si eu sa suflu in sticla extrem de fierbinte, dar nu am reusit sa realizez ceva deosebit, decat un balon. Trebuie sa ai talent si simt sa sti cat sufli, cum rotesti tija... E o intreaga tehnologie. Din pacate pe piata romaneasca ei nu vand nimic, nu sunt cereri... chinezariile sunt la moda acum si tot ce realizeaza exporta...

    O seara minunata iti doresc Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai atunci trebuie sa-i faci cunoscuti, posteaza cate o fotografie cu lucrarile lor pe blog. O seara placuta, Stefania! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur ca in Romania mai exista artisti ai sticlei! Foarte frumoase sunt intr-adevar!
    Felicitarii pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  7. Un artist care duce mai departe o traditie! Este de admirat! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Inca din vremea comunismului era renumita fabrica de sticlă de la Poiana Codrului, chiar nu m-am mai interesat daca functioneaza inca, dar imi amintesc de vremurile cand pe marginea drumurilor vedeai oameni ce stateau cu vaze si pahare de sticla in mana spre a le comercializa.(Eu am copilarit in Satu Mare) Multi au in case obiecte din sticla de la aceasta fabrica si sunt convinsa ca sunt inca multi altii dintre cei care au lucrat acolo care lucreaza cu pasiune iar din mainile lor ies lucruri minunate. Asta e o artă, dar se pune intrebarea cine o mai apreciză la noi ? :(

    RăspundețiȘtergere
  9. @cammely: In strainatate cel putin, vad ca este apreciata. Bun venit pe aici! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. buna numele meu este Ioan si eu sunt sticlar am lucrat la un atelier an Tg.Mures numai piese unicat iubeam ceea ce faceam dar din pacate cineva din interior a vandut patentul chinezilor.acum lucrez ca,constructor si asta e tot o arta as vrea sa lucrez ca sticlar undeva in strainatate Austria,Germania darnu stiu cu cine sa vb.poate e cineva care ma poate ajuta.email.laurentziu0606@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim: Poate va vedea cineva din acest domeniu comentariul tau si te va ajuta. Succes!

      Ștergere