duminică, 24 iunie 2012

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul


Pe 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia este cunoscut ca „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea Mântuitorului. Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament şi, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament.

„Sf. Proroc este numit de Mântuitorul Iisus Hristos cel mai mare născut din femeie, însă potrivit cuvintelor Mântuitorului este cel mai mic în Împărăţia Cerurilor. Înţelegem prin această ca activitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul aparţine Vechiului Testament. Însă, iată el, în împărăţia harului Preasfintei Treimi alături de Maica Domnului mijloceşte pentru noi credincioşi aşa cum îl vedem înfăţişat în icoana Deisis (care se tâlcuieşte mijlocire) împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cu mâinile întinse înaintea Mântuitorului care este aşezat pe tron în veşmintele sale arhiereşti”, după cum a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută în tradiţia populară românească şi cu numele de „Sânzienele” sau „Drăgaica”.

„Naşterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită pe fundalul unei sărbători din antichitatea păgână, de aceea până astăzi în popor se numeşte şi sânzienele. Aceste flori de câmp al solstiţiului de vară galbene aurii, iubitoare de soare, sunt împletite în coroniţe şi sunt aşezate la icoane, în biserici (etc.), a mai spus Preasfinţia Sa.

Chipul Înaintemergătorului Domnului ocupă un loc important în iconografia tradiţională ortodoxă.

„Sfântul Ioan Botezătorul este înfăţişat în icoane purtând aripi potrivit profeţiei proorocului Maleahi care spune Iată trimit înaintea Mea pe îngerul Meu care va pregăti calea Ta înaintea Ta. Aşadar Sf. Ioan Botezătorul este Înaintemergătorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. El a pregătit lucrarea sa mântuitoare, de aceea îl vedem înfăţişat cu aripi însă şi datorită vieţii sale duhovniceşti. Cântările bisericeşti îl numesc înger trupesc, iar una din cântări spune cum te vom numi pe tine proorocule Înger, apostol sau Mucenic. Înger fiindcă ai dus o viaţă netrupească, apostol fiindcă l-ai propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos tuturor neamurilor sau mucenic fiindcă ţi-ai dat viaţa pentru Hristos”, a mai spus Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Macarie.

Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul şase sărbători: zămislirea - 23 septembrie; naşterea - 24 iunie; soborul - 7 ianuarie; tăierea capului - 29 august; prima şi a doua aflare a capului - 24 februarie; a treia aflare a capului - 25 mai.

Sursa: basilica.ro