miercuri, 24 octombrie 2012

Peste o treime dintre parolele deţinătorilor de conturi online sunt simple şi uşor de ghicit (studiu)

Peste o treime dintre parolele posesorilor de conturi online sunt simple şi uşor de ghicit, în timp ce 9% dintre deţinători folosesc o singură parolă pentru toate conturile, se arată într-un studiu realizat de O+K Research pentru Kaspersky Lab, potrivit AGERPRES.


Potrivit cercetării, 34% dintre utilizatorii online din 25 de ţări folosesc parole simple şi nu conştientizează pe deplin riscurile la care se supun. De asemenea, 17% dintre parole includ data naşterii, 10% al doilea prenume, iar 9% numele animalului de companie.

Realizatorii studiului relevă faptul că acest tip de informaţii pot fi cunoscute nu doar de prietenii apropiaţi sau de către membrii familiei. Practic, un infractor le poate afla cu uşurinţă căutând pe Internet, prin intermediul reţelelor de socializare. În plus, 8% dintre cei intervievaţi utilizează combinaţii simple de cifre precum '123456", sau altele asemănătoare, iar 5% dintre respondenţi folosesc pur şi simplu cuvântul 'password'.

O altă problemă, deseori trecută cu vederea, este utilizarea repetată a unei parole. Astfel, studiul O+K arată că 9% dintre persoane au o singură parolă pentru toate conturile, în timp ce 37,1% folosesc mai multe parole de acces.

Totodată, majoritatea utilizatorilor (71%) preferă să memoreze parolele, dar de cele mai multe ori consecinţa este utilizarea unor parole simple sau a unei singure parole pentru mai multe conturi.

De asemenea, 46% dintre utilizatori au recunoscut că au uitat o parolă vitală cel puţin o dată, iar 12% îşi notează pur şi simplu parolele pe o foaie de hârtie şi le păstrează în apropierea computerului, în timp ce 23% folosesc o agendă obişnuită în acest scop.

Programele speciale de stocare a parolelor sunt folosite de numai 7% dintre utilizatori, cu toate că acest tip de soluţii asigură cea mai bună protecţie, sunt de părere specialiştii Kaspersky Lab.

Studiul O+K Research a fost realizat pe un eşantion de 11.000 de persoane, în 25 de ţări din America Latină şi de Nord, Orientul Mijlociu, Asia şi Africa. AGERPRES

16 comentarii:

  1. Cred ca este foarte periculos a se folosi aceeaşi parolă pentru mai multe conturi. La fel şi parolele de tipul 1234...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La concluziile acestea au ajuns si realizatorii studiului.

      Ștergere
  2. Foarte interesant articolul, Cristi! Uite cum nu am constientizat riscul la care ma supun, pentru ca si eu ma enumer printre cei care folosesc o singura parola, pentru toate conturile, insa una pe care am fost nevoita sa mi-o recuperez de cateva ori, pentru ca o incurcam! Trebuie sa-mi iau masuri de precautie cat mai curand posibil, pana nu mi se-ntampla ceva neplacut.
    O noapte linistita iti doresc, Cristi, cu mult drag! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine ca ti-a fost de folos articolul.
      O seara faina, Stefania! :)

      Ștergere
  3. Interesant articol, Cristi!
    Multumesc!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hihi ! Folosesc 17 parole, din care numai 3 sunt scrise undeva (nu spun unde), fiindcă nu le-am compus eu. Restul sunt doar în memoria mea și toate au peste 11 semne: litere mari și mici, cifre și semne. Uite-așa ! :D
    P.S. Am uitat: și le schimb periodic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Zina: Si eu memorez parolele. Intr-adevar trebuie schimbate periodic. :)

      Ștergere
  5. Pfff :))) nu trebuia sa postezi articolul asta :D seara faina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Ciprian: De ce? :)) O seara placuta!

      Ștergere
    2. Sigur Ciprian se afla pe lista celor cu parole usor de spart. :)) Din pacate si eu sunt pe aproape. :(

      Ștergere
    3. @Dina: Trebuie sa iei masuri urgent. :))

      Ștergere
  6. Un studiu foarte interesant! Si se mai mira oamenii de ce le sunt sparte conturile :)) De programele speciale de stocare a parolelor nu stiam pana acum, dar o sa ma informez, cred ca sunt foarte utile.

    RăspundețiȘtergere
  7. ori ai o memorie buna si poti pune parole strong pe fiecare cont in parte, fie refolosesti parola. Eu am ales o metoda de mijloc, am grupat conturille si pt fiecare tip de cont folosesc o parola pe care o modific cate putin . :)

    RăspundețiȘtergere