marți, 15 noiembrie 2011

Produsele de post, mai periculoase decât cele de dulce

Autor: Cristina Lica

Crenvurştii, pateurile şi salamul din soia conţin mulţi aditivi care suplinesc carnea. Cele mai sănătoase sunt brânza tofu şi laptele de soia. Medicii vorbesc despre pericolele din produsele vegetale.

Iaurt de post cu fructe exotice, maioneză fără ou, băuturi din orez praf, acestea sunt ultimele găselniţe în materie de produse de post care au împânzit magazinele. Şi acestea, şi "clasicii" crenvurşti vegetali, pateurile şi salamul de soia sunt doldora de chimicale menite să suplinească lipsa materiei prime - carne, lapte şi ouă, şi duc ideea de purificare a organismului în derizoriu.

Produsele de soia, atât de iubite în post, pot fi mai periculoase decât mezelurile obișnuite, din cauza conținutului mare de E-uri

Multe din ele conţin chiar şi ingrediente "de dulce", sunt destul de scumpe şi chiar au mai multe calorii decât produsele "originale".

Nutriţioniştii sfătuiesc credincioşii cum să aleagă cele mai bune produse de post şi cum să le combine ca să nu devină anemici până la Crăciun.

Brânza tofu, cea mai sănătoasă opţiune din soia

În categoria produselor nocive intră pateurile vegetale şi "mezelurile", din cauza conţinutului mare de "E-uri" sau alte sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

"Pateul din soia conţine la fel de mulţi aditivi ca cel animal, poate chiar mai mulţi. La fel şi salamul, şi crenvurştii de post sau şniţelul, care mai e şi prăjit. În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse", recomandă prof. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Dintre toate produsele de soia, cea mai sănătoasă este brânza tofu. Pe locul următor se află laptele de soia, pe care îl puteţi consuma zilnic.

"Fake-uri" de post

Medicii atrag atenţia că anumite produse sunt de post doar cu numele, pentru că pe etichetă se regăsesc ingrediente "de dulce".

"Există unele tipuri de caşcaval din soia care conţin cazeină (proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Acest produs, deşi este fabricat din soia, nu mai poate fi considerat de post", atrage atenţia Mencinicopschi.

Singura soluţie ca să nu fiţi păcălit de comercianţi este să verificaţi foarte atent eticheta. Ingrediente precum cazeina, derivat de ou, zer, praf de zer nu au ce să caute într-un produs de post.

Mazărea, fasolea şi ciupercile, alternativă la carne

Multe persoane se îngraşă în timpul postului, pentru că mănâncă în exces pâine, paste, cartofi preparaţi divers, margarină, dulciuri de post (care conţin mai mult zahăr).

Deşi postul este o bună ocazie pentru detoxifierea organismului, carnea, lactatele şi ouăle conţin proteine neegalate de produsele vegetale.

"În perioada postului, proteinele necesare bunei funcţionări a organismului ni le putem lua din mazăre, fasole, ciuperci, soia nemodificată genetic, măsline, seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, nuci, migdale, arahide, alune de pădure (conţin de trei ori mai mule proteine decât carnea)", adaugă dr. Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul "Calea Moşilor".

Pentru postul de dinaintea Crăciunului, medicii nu recomandă suplimente alimentare.

Posibile stări de astenie

Persoanele care sunt obişnuite să mănânce foarte multă carne zilnic vor resimţi mai adânc postul, vor avea stări de astenie, eventual modificări ale tensiunii arteriale. Cei antrenaţi, care ţin postul miercuri şi vineri, nu vor avea probleme.

"Postul nu este indicat copiilor sub 16 ani, persoanelor slăbite, care suferă de boli cronice (TBC, cancer, afecţiuni digestive) şi gravidelor", recomandă medicul Adamescu.

DE EVITAT

E-uri nocive din produsele de post

Sfatul specialiştilor în alimentaţie este să ocoliţi produsele care conţin polifosfaţi (E452), glutamat monosodic (E 621) şi coloranţi chimici de sinteză. Cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E 104) şi carmin (E 120). Acesta din urmă este obţinut dintr-o insectă şi, cu toate acestea, se regăseşte în unele produse de post. Alte substanţe de care trebuie să vă feriţi sunt conservanţii-benzoaţi (E 211, E212, E213) şi de nitriţi (E251), cazeinat de sodiu, care este, de fapt, o proteină din lapte, substanţe de îngroşare - gume guar-E412, xantan- E415, gelan-E418, caruba-E410 şi gumă arabică sau acacia-E414-, sulfaţi/sulfiţi (E227, E228), BHA (E320)-foarte nociv pentru sănătate, caramel (E150) şi EDTA (E385), care se foloseşte în special în conserve şi este unul din cei mai periculoşi aditivi.
Sursa: EVZ.RO

18 comentarii:

  1. eu nu cred în minunile astea cu produse de post, produse bio, produse de nu ştiu care. pînă la urmă toate conţin atîtea porcării, de te-ai speria dacă ai afla ce mănînci. nu de alta, dar cam greu găseşti în lumea asta petec de pămînt neafectat de poluare, unde nu am avut noi grijă să ne lăsăm amprenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. A tine post nu inseamna a avea grija ce bagi in gura ci a avea grija ce scoti pe gura ..

    RăspundețiȘtergere
  3. Postul in primul rand e la nivel spiritual si in comportamentul tau cu oamenii...daca te gandesti in primul rand la ce te privezi, degeaba il tii. In ce priveste E-urile , sunt multe alimente proaste si de post si care nu sunt de post...Cat mai naturale...Noroc cei care inca mai ai case la tara si bunici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cris-Mary, conteaza si faptele pe care le faci. Degeaba tii post daca faci numai tampenii. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bianca, asa este, cei care au bunici la tara sunt norocosi. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Magazinele sunt pline de produse nesanatoase pentru noi, consumatorii.
    Trebuie sa ne inarmam cu rabdare pentru a depista surogatele, atunci cand mergem la cumparaturi.

    RăspundețiȘtergere
  7. E bine că se mai trage câte un semnal de alarmă... Toţi vor să facă bani pe spinarea credulilor, care se mai şi îmbolnăvesc...

    RăspundețiȘtergere
  8. Gabriela Elena, as adauga ca trebuie sa mergem si prin piete, nu numai prin magazine. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ah, eu oricum mananc doar anumite produse, asa ca postul iese din discutie. Iar soia nu se numara printre preferintele mele decat daca e boabe.
    Apropo de produsele de post. In urma cu vreo 6 ani am avut o pisica. Desi o hraneam doar cu mancarica pentru pisoi, pufosenia isi mai baga nasucul si prin farfuriile noastre. Asa se face ca la un moment dat, post fiind luasem niste... ceva pe baza de soia. Pisica pofticioasa nevoie mare, asa ca i-am dat si ei o bucatica, si ce crezi? A mirosit putin ce i-am dat si apoi a zbughit-o de langa noi si nici n-a mai "cerut" nimic. :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Max Peter, la asta m-am gandit si eu cand am citit articolul, de aceea l-am preluat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dara, a mirosit ca e ceva in neregula. :))

    RăspundețiȘtergere
  12. E o mare pacaleala, asa este, dar asta se intampla pentru ca in randul consumatorilor e o mare naivitate si-o sfanta ignoranta...

    RăspundețiȘtergere
  13. Se profita mult de lipsa de educatie, Teo.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte interesanta postarea ta Cristi si de un real ajutor pentru necunoscatori. Adevarul e ca
    majoritatea produselor alimentare din comert contin renumitele E-uri.
    Eu de cand ma stiu, am invatat de acasa, ca postul inseamna in primul rand rugaciune, retinere de la mancare si sa faci cat mai multe fapte bune. Iar in zilele de post alese de tine sau in postul Craciunului sau al Pastelui, nu mananci nimic de la apusul soarelui cu o zi inainte si pana la apusul soarelui din ziua in care postesti, iar dupa aceea mananci ceva usor, un ceai, un cartof, o felie de paine prajita, fara carne si lactate, in nici un caz nu se mananca inlocuitori ai carnii sau ai lactatelor. Asta am invatat eu si mai pastrez aceste randuieli si astazi.

    O seara minunata iti doresc Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. articolul e despre aditivi, in general, sau despre produsele de post?! pentru ca aditivi contin toate produsele! Diferenta dintre pateul vegetal si cel de porc o face, pe langa lipsa carnii de porc ce se foloseste in cantitate mica, lipsa SORICIULUI SI A SLANINII, deci totusi, un produs discutabil... In plus, branza TOFU nu e cea mai sanatoasa optiune din soia (citeste eticheta!), cea mai sanatoasa optiune sunt chiar BOABELE DE SOIA!!!
    In fond, totul depinde de ...optiune, nu?!?!

    RăspundețiȘtergere
  16. Scrie in titlu despre ce este articolul. Si soia poate fi modificata genetic. :)

    RăspundețiȘtergere