marți, 8 noiembrie 2011

Sărbătoarea îngerilor

Pr. Ciprian Apetrei

Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este sărbătoarea pe care Biserica o dedică îngerilor. Astfel, în data de 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci, totodată, toate cetele îngereşti. De asemenea, ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a fost prăznuită de Biserică începând cu secolul al V-lea.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sarbatoare 8 noiembrie religie blog Romania

Sărbătoarea se numeşte "Soborul Sfinţilor Arhangheli", deoarece aminteşte de tradiţia care atestă modul în care a pus capăt Sfântul Arhanghel Mihail revoltei îngerilor răi. În momentul în care Satana a căzut împreună cu cei care l-au urmat în răzvrătirea lui, Sfântul Arhanghel Mihail ar fi spus: "Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi şi să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu. Să luăm aminte ce au pătimit cei ce erau împreună cu noi zidiţi şi cum se împărtăşeau cu noi din dumnezeiasca lumină. Să luăm aminte cum, îndată, din lumină s-au prefăcut în întuneric pentru mândria lor şi din înălţime au fost aruncaţi jos, în adânc. Să luăm aminte cum a căzut din cer luceafărul cel ce răsărea dimineaţa şi s-a sfărâmat pe pământ". După ce a rostit aceste cuvinte, toate cetele îngereşti au început să cânte cântare de laudă. "Deci această conglăsuire a sfinţilor îngeri s-a numit sobor îngeresc, adică luare aminte, o cugetare, o glăsuire, o unire; căci împreună şi cu un glas slăvesc pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Sfânta Treime".

Sfântul Arhanghel Mihail este unul dintre cei care i-au vestit lui Lot pierirea Sodomei şi Gomorei. I s-a arătat lui Iacov când fugea de mânia fratelui său Isav şi a vrăjitorului Valaam, care voia să blesteme poporul Israel. Tot el este cel care a venit şi l-a întărit pe Iosua, fiul lui Navi, înainte de începerea cuceririi Canaanului. Cât despre Sfântul Arhanghel Gavriil, acesta este binevestitorul naşterii Domnului şi al celui mai important prooroc: Sfântul Ioan Botezătorul. El i-a tâlcuit proorocului Daniel viziunile. Tot Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit naşterea Fecioarei Maria. El a hrănit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfânta Sfintelor. În Minei se precizează că există mărturii cum că Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului şi a şezut deasupra ei.

În concluzie, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt îngerii cei mai cunoscuţi nouă şi apar foarte des în textele Sfintei Scripturi. De aceea, trebuie să ne rugăm să ne fie alături în cele ce ne sunt de folos, căci Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu toate cetele îngereşti, sunt apărătorii noştri, care se străduiesc să ne ajute întru mântuirea noastră.
Sursa: Ziarul Lumina

La mulţi ani celor care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică! La mulţi ani, Gabi! La mulţi ani, Mihai!

11 comentarii:

  1. La multi ani tuturor celor care iti sarbatoresc azi onomastica, La Multi Ani tatalui meu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos post, Cristi, mi-aduc aminte ca de fiecare data, cu ocazia unei sarbatori, publici asa ceva. Te felicit pentru asta! La multi ani sarbatoritilor!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Nice: La multi ani tatalui tau! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos pentru apreciere, Teo! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumos ai punctat ziua de azi, felicitări! La mulți ani tuturor sărbătoriților! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani fericitilor sarbatoriti! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani! Tuturor celor care iti sarbatoresc azi onomastica.

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani!
    Tuturor in numele si in amintirea Sfintilor.

    RăspundețiȘtergere