sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Cea mai scumpă operă de artă din lume vândută la o licitație: "Trei studii ale lui Lucian Freud/ Three Studies of Lucian Freud"

record mondial licitatie pictura triptic francis bacon lucian freud
Francis Bacon - Three Studies of Lucian Freud (Source: PICTIFY)

Un triptic de Francis Bacon a fost adjudecat la o licitație de la New York pentru suma de 142,4 milioane de dolari, informează AGERPRES.

Cea mai scumpă operă de artă din lume este începând de marți tripticul 'Trei studii Lucian Freud', pictat de Francis Bacon în 1969, adjudecat pentru suma record de 142,4 milioane de dolari la o licitație organizată de Christie's la New York, relatează Reuters.


Opera pictorului britanic, decedat la Madrid în 1992, era estimată la 85 milioane de dolari. Precedentul record pe piața operelor de artă îi aparținea unei versiuni a 'Strigătului' lui Edvard Munch, vândută cu 119,9 milioane de dolari de casa de licitații Sotheby's.

Tripticul lui Bacon nu mai fusese scos pe piața de artă niciodată. Opera îl reprezintă pe Lucian Freud, prieten al lui Francis Bacon, el însuși pictor, așezat pe un scaun și văzut din față și profil. Potrivit casei de licitații, există un singur triptic complet al lui Bacon în care apare nepotul fondatorului psihanalizei, Sigmund Freud. Recordul anterior de preț plătit pentru o pictură a lui Francis Bacon a fost înregistrat în 2008, când s-au plătit 86,3 milioane de dolari.

Christie's a anunțat că galeria newyorkeză Acquavella este cumpărătorul, însă nu este exclus ca aceasta să fi fost doar intermediar.

La licitația organizată marți de Christie's a mai înregistrat un record, cel pentru o operă de artă realizată de un artist în viață: 'Balloon Dog (Orange)' al sculptorului american Jeff Koons a fost adjudecat cu 58,4 milioane de dolari, mai mult decât cei 37,1 milioane de dolari plătiți pentru 'Domplatz, Mailand (Piața Domului, Milano)', pânză a pictorului german Gerhard Richter, în luna mai, la Sotheby's.

La licitația de marți seară, la care au fost prezentate 69 de opere realizate după 1945, s-au obținut 691 milioane de dolari, record în istoria vânzărilor pe piața de artă.

Arta contemporană înregistrează record după record, după intrarea pe piață a unor bogați colecționari din China, Rusia și Orientul-Mijlociu. 'În ultimii trei-patru ani, piața de artă modernă s-a globalizat', arată Jussi Pylkkanen, președinte al Christie's Europe, subliniind numărul mare de clienți veniți la licitație din lumea întreagă — 42 de naționalități.

Printre alte recorduri înregistrate marți figurează și sumele plătite pentru tabloul 'Coca-Cola (3)' de Andy Warhol, adjudecat cu 57,3 milioane de dolari, și 'No 11 (Untitled)' de Mark Rothko, cumpărat cu 46,1 milioane de dolari.

Numai șase opere au rămas nevândute. AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Tudor Martalogu)

record sculptura balloon dog orange jeff koons
Jeff Koons - Balloon Dog (Orange) / Source: Extravaganzi

4 comentarii:

  1. E impresionantă, uriaşă chiar, suma la care s-a vândut acest, triptic a artistului, Francis Bacon. Păcat însă că artistul nu se poate bucura de această sumă.
    Ce mă întristează pe mine foarte mult, Cristi, faptul că, lucrările multor artişti sunt apreciate, numai după ce aceştia nu mai există fizic şi foarte mulţi dintre ei, toată viaţa trăiesc la limita subzistenţei şi mor săraci, abia apoi sunt apreciaţi şi regretaţi, tardiv din păcate.
    O noapte liniştită îţi doresc, Cristi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate asa se intampla de multe ori cu artistii de valoare.

      Ștergere
  2. Recunosc ca sunt profan in materie de arta contemporana. Intre aceste opere de mai sus si un Van Gogh, il prefer categoric pe Van Gogh. Dar, din moment ce cunoscatorii le-au apreciat si au pus la bataie o asemenea suma uriasa pentru aceste opere, este sigur vorba de valoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E vorba de valoarea artistului in primul rand, apoi de valoarea operei in sine... Asa cred.

      Ștergere