marți, 10 februarie 2015

Cea mai scumpă operă de artă din istorie. Un tablou de Gauguin, vândut pentru 300 milioane de dolari!

pictorul francez Paul Gauguin tabloul Cand te vei casatori Nafea Faa Ipoipo When Will You Marry 1892 cea mai scumpa opera de arta din lume vanduta vreodata la licitatie pictura cel mai scump tablou Paul Gauguin - Nafea Faa Ipoipo? When Will You Marry? 1892 RECORD MONDIAL tablou vandut cu 300 milioane de dolari pictura prezinta doua fete din Tahiti WIKIPEDIA jpg. png.
Paul Gauguin - Nafea Faa Ipoipo? (When Will You Marry?), 1892/ imagine: en.wikipedia.org

Record: Un tablou de Gauguin, vândut pentru 300 milioane dolari, cel mai mare preţ din istorie

Tabloul "Nafea Faa Ipoipo" ("Când te vei căsători"), pictat de francezul Paul Gauguin în 1892 şi care prezintă două fete din Tahiti, a fost vândut pentru 300 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din istorie, informează bbc.com, potrivit MEDIAFAX.ro.

Tabloul a fost în proprietatea unui colecţionar elveţian. Potrivit unor informaţii neconfirmate, pictura ar fi fost cumpărată de un muzeu din Qatar.
Micul stat arab bogat în petrol a stabilit recordul anterior privind cea mai scumpă operă de artă, după ce a plătit 259 de milioane de dolari pentru o lucrare semnată de Paul Cezanne.

Înainte de vânzare, tabloul pictat de Paul Gauguin, înfăţişând două tinere din Tahiti, a fost deţinut de Rudolf Staechelin, un colecţinar din Basel, Elveţia.
Tabloul a fost expus public timp de mai multe decenii, la Kunstmuseum Basel (Muzeul de Artă din Basel, n.r.), în cadrul unui acord de împrumut, dar Staechelin a decis să vândă pictura în urma unor neînţelegeri cu instituţia muzeală, potrivit relatărilor presei americane.

Rudolf Staechelin a declarat pentru publicaţia The New York Times că nu va divulga identitatea cumpărătorului.
Informaţiile privind data vânzării tabloului sunt neclare, dar publicaţia americană amintită, care a scris în premieră despre acest record, a citat surse care au spus că lucrarea a fost vândută unor cumpărători din Qatar, informează www.mediafax.ro.

Sursa: MEDIAFAX.ro

8 comentarii:

  1. Mie îmi pare exagerat de mare preţul la care a fost vândut acest tablou, sincer spun Cristi. Da', na, iubitorii de artă şi mai ales cei care dispun de foarte mulţi bani şi mai ales multimiliardarii din Qatar, nu se uită la bani când vor să aibă în proprietate lucruri de valoare. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cine are bani... poate sa-si permita orice. Ma bucur mereu când aud ca banii sunt investiti în arta - de daa aceasta, chiar arta de excelenta calitate! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, merita tot respectul cei care investesc in opere de arta, mai ales cei care le expun in locuri publice. :)

      Ștergere
  3. :) Nu mă pricep prea bine la pictură, dar petrodolarii ăia mi-ar prinde tare bine! ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Pai tot un colectionar a detinut tabloul si probabil a vrut mai multi bani in continuare ca tabloul sa ramana la muzeul din Basel.

      Ștergere