Foto: Dreamstime.com
Nu degeaba era nelipsita de pe masa bunicilor in lunile de iarna. Pregatita natural, traditional, cu diverse ingrediente (marar, hrean etc.) varza murata este un aliment plin de vitamine, minerale, acid folic, antioxidanti, cu numeroase efecte curative si revitalizante.
Pentru a-si pastra calitatile, varza murata, ca toate celelalte muraturi, trebuie obtinuta prin fermentarea acidolactica naturala, si nu conservata in otet. Scufundata in saramura preparata cu sare romaneasca ori sare marina, varza se lasa la fermentat, de preferat in butoaie de stejar sau in borcane de sticla (nu folositi vase din aluminiu sau tabla zincata), in felul acesta pastrandu-si proprietatile, recomanda prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Ce contine?
Fibre alimentare (combat constipatia, detoxifica colonul)
Minerale (potasiu, magneziu, calciu)
Antiinflamatori – antioxidanti (vitamina A, C, E, zinc)
Compusi anticancerigeni si hepatoprotectori
Acid lactic (reglator al microflorei intestinale, intareste sistemul imunitar)
Se spune ca varza murata era folosita din plin de chinezi, apoi de armate si marinari. De ce mananca oamenii varza murata de mii de ani?
Care sunt beneficiile pentru organism?
- Imbunatateste digestia si curata intestinele. Mineralele si fibrele alimentare pe care le contine sunt ideale in cazul mancarurilor grele. Antioxidantii previn aparitia nitrozaminelor (compusi organici cu actiune cancerigena) care rezulta din digestia preparatelor din carne, precum si oxidarea grasimilor alimentare (considerate agenti pro-cancerigeni).
- Previne aparitia bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei – anumiti compusi scad concentratia colesterolului rau, impiedicand formarea placilor ateromice.
- Este indicata in cazul infectiilor respiratorii: vitamina C (continuta in cantitati generoase) are efect antioxidant, sustinut si de vitaminele A, E, de zinc, de calciu, de potasiu.
- Benefica pentru sistemul imunitar, intareste rezistenta la viroze.
- Restabileste microflora intestinala in cazul persoanelor cu disbioza (alterarea florei intestinale) generata si de tratamentele cu antibiotice sau alte medicamente.
- Are efecte hepatoprotectoare prin sulforafanul pe care-l contine.
- Combate constipatia, intensificand detoxifierea organismului si protejarea ficatului.
- In cazul persoanelor aflate la menopauza, atenueaza bufeurile, nervozitatea si aparitia prolapsului uterin (coborarea uterului in vagin), cancerului ovarian si a osteoporozei.
- In sezonul rece, are efecte revitalizante, remineralizante, de crestere a rezistentei generale a organismului la agresiunea mediului.
- Combate oboseala fizica si psihica: intareste sistemul nervos si muscular prin vitamine, minerale etc.
- Poate avea efecte benefice in cazul celor cu astm sau paradontoza.
- Contribuie la intretinerea tenului, prin fibre alimentare, fitonutrienti, minerale, vitamine.
- Intarzie aparitia ridurilor.
- Stimuleaza detoxifierea trupului, incetinind procesul de imbatranire.
- Mentine stralucirea si sanatatea parului, precum si intarirea unghiilor.
- Zeama de varza murata poate fi benefica (in anumite forme si combinatii) in cazul raguselilor, diabetului, asteniei, avitaminozei (deficit de vitamine in organism), mahmurelii etc.
Contraindicatii:
Persoanele care sufera de hiper- sau hipotiroidie trebuie sa consume cu precautie. Cei care nu au voie sa manance sarat trebuie sa gaseasca o alta metoda de preparare.
Sursa: Medlive
nu o să le număr, ca să văd dacă sînt 100, pentru că m-aş plictisi :)
RăspundețiȘtergereeu mănînc pentru că îmi place ;)
Nici eu nu le-am numarat, doar le-am citit. Am preluat articolul cu titlul original. :)
RăspundețiȘtergere:) si mie îmi place muuuult! as putea mânca în fiecare zi, calita, sarmalute sau pur si simplu, salata, cu un pic de ulei de masline. Hmmm, si mai îmi place mult si moarea de varza ;)
RăspundețiȘtergereSa ai o saptamâna minunata!
Eu prefer sarmalele si varza calita.
RăspundețiȘtergereO saptamana placuta, Carmen! :)
O intrebare...da`mi-e rusine sa intreb...hai sper ca nu ne aude nimeni. Nu are si proprietati afrodisiace? ca eu asa am inceput sa consum singur un butoi pe an...am auzit ca are ...la orice masa, cu exceptia lactatelor -varza murata tocata, cu ulei de masline...yuuumy!
RăspundețiȘtergereN-am auzit de asa ceva pana azi. Tot ce e posibil. :))
RăspundețiȘtergereBunăăă varza murată! O mănânc în orice formă de prezentare! :D
RăspundețiȘtergereAsa, bravo! :)
RăspundețiȘtergereSunt o adeptă înfocată a medicinii naturiste. Am avut ocazia să constat efectele miraculoase pe care le are varza, atât murată cât - mai ales - în stare proaspătă.
RăspundețiȘtergereimi place mult varza murata dar habar nu aveam cat de benefica poate fi pentru sanatate...abia astept sa-mi fac o salata de varza murata cu putina boia de ardei si ulei de masline...mmm...
RăspundețiȘtergereMie ,chiar ca, imi place mult varza ,fara sa cunosc beneficiile consumarii ei,in timp de iarna
RăspundețiȘtergereRevin pe blogul tau ,pentru ca, abordezi subiecte de interes .Succes!
@Aurora Georgescu: Si in stare proaspata e foarte buna, are proprietati antiinflamatoare. Pentru uz intern, sucul de varza este foarte bun pt. tratamentul gastritei si al ulcerului.
RăspundețiȘtergere@pandhora: Pofta buna! :)
RăspundețiȘtergereSucces si tie, Camelia! :)
RăspundețiȘtergereSi mie imi place varza murata, sub orice forma, dar nu am stiut ca are atatea proprietati benefice. Ma bucur ca le-am citit aici la tine Cristi!
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa! :)
La fel si tie, Stefania! :)
RăspundețiȘtergereŞi eu mănânc varză pentru că îmi place. Prefer varza călită şi bine scăzută, la cuptor, iar dacă mai are şi ceva afumătură aruncată prin ea, e şi mai bine! :))
RăspundețiȘtergereO, da!!! :))
RăspundețiȘtergerepe vremuri, cand importurile sii transporturile de produse proaspete nu era la moda, iarna era principala sursa de vitamine pt romani.
RăspundețiȘtergereUn alt lucru de mentionat: de pus la murat nu in plastice.
In conditiile in care toata lume avorbeste de calitatile orezului gatit in stil chinezesc, sa respectam meniul francez, condimentele mexicane etc , bucataria romaneasca are cateva alimente impecabile si imbatabile de toata farmaceutica moterna:
-varza murata (eventual nu tratata termic, ca moare vitamina C)
-sfecla rosie, si salata cu hrean
-prazul
-urzici/stevie
@arakelian: Cand a inceput un nou sezon de pus muraturi am descoperit si eu comentariul tau. :))
Ștergere