miercuri, 18 ianuarie 2012

Caietul unei fetiţe din secolul trecut, "lecţia" predată unei generaţii care nu poate citi nici "Harry Potter"


Cum s-a degradat învăţământul britanic în ultimii 114 ani. “Astăzi, copiii nu se pot bucura de Harry Potter pentru că nu ştiu să citească”

Daily Mail publică un articol despre diferenţele dintre şcolile de astăzi şi cele de acum 100 de ani, aşa cum reies din caietul unei fete pe nume Fannie Bryan, care în 1898 avea nouă ani.

Scriitoarea Bel Mooney, care a studiat caietul lui Fannie, spune că aceasta era fiica unui pădurar din satul Tidenham Chase (Marea Britanie) şi, probabil, nu călătorise în viaţa ei într-un oraş mare.

Cu toate acestea, fata avea, la doar nouă ani, un scris impecabil, iar literele parcă "dansau" în pagină, remarcă scriitoarea. Aceasta spune că, pe atunci, caligrafia nu era considerată "plictisitoare", iar copiii scriau aceeaşi literă de zeci de ori, până le ieşea perfect.

În caietul său, Fannie a scris mai multe comentarii despre Elveţia, Belgia, Portugalia, Viena şi Rotterdam, locuri pe care probabil le considera fascinante, conform scriitoarei. "Câţi copii de nouă ani ar putea scrie astăzi comentarii aşa fluente?", se întreabă retoric Bel Mooney.


O foaie din caietul lui Fannie

În acelaşi caiet, fetiţa a scris mai multe pasaje după dictare, iar acestea nu conţin niciun fel de greşeală, notează Daily Mail. Bel Mooney dă exemplul unui pasaj foarte complicat, pe care Fannie l-a scris perfect. "E incredibil. Propoziţiile astea ar zăpăci orice copil de nouă ani din zilele noastre", susţine femeia.

Aceasta a găsit şi o serie de cuvinte pe care copiii de nouă ani de pe vremea aceea trebuiau să le memoreze. Printre acestea, se numărau "refluent", "spectral", "embargo", "a bolborosi", "companion" sau "hoţeşte". "Dacă un elev de clasa a şasea ar folosi astăzi jumătate din aceste cuvinte, am spune că are un vocabular bogat", crede Mooney.

Cât despre caietul de matematică al lui Fannie, scriitoarea spune că fracţiile şi calculele de acolo i se par şi ei grele.

"Când închid acest caiet, sunt tristă şi furioasă, pentru că el demonstrează câte lucruri ştia un copil obişnuit", explică scriitoarea. În ziua de astăzi, copiii cărora le sunt adresate cărţile din seria "Harry Potter" nu se pot bucura de ele, deoarece nu ştiu să citească bine, spune Mooney, citându-l pe Ministrul Educaţiei din Marea Britanie, Nick Gibb.

Conform acestuia, unul din şase copii de 11 ani are dificultăţi în ceea ce priveşte cititul, iar 10% citesc ca la şapte ani.

"Când s-a produs schimbarea, când au fost aruncate pe fereastră punctuaţia, dictările şi testele dificile?", se întreabă retoric Mooney.

Sursa: www.gandul.info/magazin/caietul-unei-fetite-din-secolul-trecut-lectia-predata-unei-generatii-care-nu-poate-citi-nici-harry-potter-9153593

21 de comentarii:

  1. Toată lumea este uimită de caligrafia vechilor corespondenţe pe care le vede la mine... Uite că aici rezultă foarte clar care este cauza. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Totul decade cu timpul, cred ca e in natura umana sa se intample asa! E trist!

    RăspundețiȘtergere
  3. E trist ce se intampla in invatamant, pe plan mondial. Cred eu ca falsa democratie, ne taraste in involutie.


    O seara minunata iti doresc Cristi! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Referitor la "Harry Potter" unul dintre volume a fost introdus in materia de romana la clasa a IX-a. Oare il vor citi elevii? Ca nici nuvelele nu mai sunt in stare sa le citeasca sau povestirile...

    RăspundețiȘtergere
  5. Oare unde o să ajungem? Cred că Fannie la cei 9 ani ai săi ar fi luat bacul..

    RăspundețiȘtergere
  6. asa e...ai mare dreptate Cristi. Eu am stat la Londra acum 10 ani pentru vreo 5 ani...si stiu cum era si imi imaginez ca acum e si mai rau. Trist dar adevarat...

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte faina ideea jurnalistilor, iti trebuie imaginatie pentru asa ceva. Mai, mi-aduc aminte ce caiete aveam si noi cand eram la scoala, ce le mai umpleam sarguincios cu o multime de lucruri bune... Azi astia merg la scoala cu posete si cu genti de laptop, au un caiet universal si pa si pusi...

    RăspundețiȘtergere
  8. La noi sunt unii care nici la facultate nu stiu sa scrie corect:(

    RăspundețiȘtergere
  9. un lucru ce s-a schimbat in educatia copiilor (in bine),este punerea accentului pe convivialitate, lucrul in echipa, joaca, interactiune, adaptabilitate in medii diferite. (nu ma pronunt cum e in Romania, vb de sistemul educational in vest).
    La orice varsta, un copil poate invata repede sa scrie fara greseli gramaticale. Dar copilaria, joaca, nu mai poate fi facuta la orice varsta.

    Va mai aduc aminte un lucru. Acesta este caietul unui copil mult peste medie. Comparati va rog situatia lui cu a altor copii identici, ce au avut posibilitatea la 9 ani sa fi vazut tari considerate f. scumpe acum 100 de ani (Elvetia, ma refer). Veti vedea ca in situatia asta sunt numai cativa copii de diplomati, bancheri, high level bussiness investitors etc. Si cati din ei isi iau copiii peste tot? Faptul ca Fannia a fost luata cu parintii arata ca parintii acorda o foarte mare atentie copilului, si a contactului lui cu lumea mare! deci educatiei, integrarii etc.

    E usor sa comentam un caz, in afara contextului. Cu putin efort, veti gasi in jurul vostru 1-2-3 copii (romani sau nu), care se descurca la fel de bine. Cand am stat in Berceni, nu aveam parte de asa copii in jur. Nu acelasi lucru poate spune cel ce sta in Aviatorilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avand in vedere ca in articol este redata opinia Ministrului Educatiei din Marea Britanie nu mi se pare greu de comentat.

      Ștergere
    2. Cristi, evident, nu. Si britanicii au problemele cu educatia, si tarile vestice(dincolo de acel raport cu 99% alfabetizare), si romania (cifra e de 97%), si tarile arabe (87% alfabetizarea la femei). Cred ca fiecare tara are aceasta problema, intr-un procent mai mare sau mai mic.
      Sunt curioasa sa vad cifrele Finlandei, e cu educatia din cele mai bine apreciate din lume.

      Atat eu nu iau de buna sursa, unii britanici o compara Daily mail cu Cancan-ul romanesc (sau nu mai stiu ce reviste sunt ieftine).

      P.S. am recitit articolul original:
      http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2087605/Fannie-Bryans-magical-century-old-exercise-book-humbling-lesson-todays-schools.html

      Initial am citit in diagonala. Deci Fannie e o fata simpla de la tara. Nu a calatorit nicaieri. In plus, in caiet are alaturi sunt scrisori primite de la verisori, comparabile la calitate.
      Ba mai mult, atrage atentia ca erau clase de 50 copii in perioada aia.... si rigiditate cat cuprinde. Nu se mai plangea nicio profesoara ca nu poate lucra decat cu 10 copii?
      Da, banui ca mamaia mea avea dreptate: copiii aveau copilarie mai scurta alta data. Nu stiu daca e de bine sau nu - dar rezultatele se vad. Unii nu se maturizeaza nici la 30 ani.

      Consider ca o problema este televizorul. Acum, apreciez exemplul cu germanii care nu au deloc.

      O sa incerc sa citesc si comentariile de pe Daily, sa vad parerea bastinasilor - eventual iti fac un rezumat cu ce concluzie trag ;)

      Ștergere
    3. gata :) mai citii pe acolo, printre picaturi.
      Deci gasii intre comment-uri, oameni in varsta, si oameni tineri; cateva din mesajele cele mai votate au fost (vorbesc despre oamenii din Marea Britanie):
      - nici profesorii nu isi mai fac treaba ca alta data, nici parintii
      - gadget-urile is de vina, copii stau la tv/playstation/tel/dvd/Nindo/etc. si nu mai citesc. De ce sa scrie?
      -copiii aveau o viata mai dura atunci, erau mai respectuosi etc.

      Cred ca astea sunt international vazute.

      Ștergere
    4. La cum se ocupa unii parinti de copii... si aceia au o viata dura in zilele noastre chiar. Copilaria depinde in cea mai mare masura de parinti indiferent de epoca. :)

      Ștergere