miercuri, 11 ianuarie 2012

Statul în scaun mai mult de şase ore pe zi provoacă moartea prematură cu 15 ani

Cele mai recente cercetări arată că statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi poate duce la o moarte prematură, cu până la 15 ani mai devreme decât în cazul unui om care stă jos maxim trei ore pe zi.

Potrivit doctorui Marius Părcioagă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în ultimele decenii odată cu dezvoltarea noilor tehnologii şi cu apariţia conceptului de muncă de birou oamenii stau pe scaun mai mult ca niciodată: în medie 9,3 ore pe zi, destul de mult comparativ cu timpul mediu pentru somn care este de 7,7 ore.

Sedentarismul e împotriva naturii umane

Având în vedere că în evoluţia umană acest tip de sedentarism este foarte recent - de-a lungul istoriei, fie că a vânat, fie că a cultivat, omul a petrecut cea mai mare parte a vieţii umblând sau stând în picioare - statul pe scaun începe să îşi arate efectele negative. Acum 100 de ani când aproape toată populaţia muncea în fabrici sau agricultură, obezitatea, practic, nu exista.

"Cele mai recente cercetări au arătat ca statul pe scaun mai mult de 6 ore pe zi poate duce la o moarte prematură, cu până la 15 ani mai devreme decât în cazul unui om care stă jos maxim 3 ore pe zi. Efectul rămâne acelaşi chiar şi în situaţia în care persoana în cauză practică sport în restul zilei," se arată într-un comunicat dat publicităţii marţi de DSP Bihor.

Provoacă şi obezitatea

Se ştie deja că statul jos multe ore pe parcursul zilei, în activităţile profesionale şi în cele de timp liber, duce la obezitate. Persoanele supraponderale petrec cu până la 2,5 mai multe ore stând jos decât restul oamenilor.

De îndată ce o persoană se aşează, activitatea electrică a muşchilor de la picioare se opreşte, nivelul arderii caloriilor scade la o calorie pe minut, enzimele care ajută la arderea grăsimilor organismului scad şi ele cu 90%, colesterolul 'bun' care distruge depozitele de grăsimi de pe vasele sangvine se reduce cu 20%, iar eficienţa insulinei se diminuează cu 24%.

Predispoziţie la bolile cardiovasculare

Aşa se face că oamenii care lucrează la birou sunt de două ori mai expuşi la bolile cardiovasculare decât cei care stau în picioare la locul de muncă şi deoarece are loc o încetinire a circulaţiei venoase de la nivelul membrelor inferioare. Activitatea prelungită în poziţie şezândă, în caz de lucru cu calculatorul, predispune şi la afecţiuni ale muşchilor umerilor şi membrelor superioare (care se pot atrofia) şi la afecţiuni ale coloanei vertebrale.

Persoanele care petrec mai mult de 3 ore stând pe canapea în faţa televizoarelor sunt cu 64% mai predispuse bolilor de inimă decât alte persoane. De asemenea, în acest caz slăbirea este aproape imposibilă, deoarece exerciţiile fizice nu au efect. Fiecare oră petrecută în plus în faţa televizorului creşte suplimentar riscul de îmbolnăvire şi deces.

Sfaturile specialiştilor

Pentru prevenirea efectelor nedorite asupra sănătăţii cauzate de poziţia şezândă prelungite, DSP Bihor recomandă populaţiei respectarea mai multor măsuri. Cei care profesează în posturi care necesită statul pe scaun prelungit (operare şi/sau tehnoredactare pe calculator, casieri, operatori instrumente de măsură şi control etc.) sunt îndemnaţi să ia pauze de la 'statul pe scaun' la fiecare oră prin simpla ridicare în picioare şi, dacă e posibil, să facă şi câţiva paşi; să desfăşoare activităţi care nu necesită statul pe scaun în poziţia stând în picioare - de exemplu vorbitul la telefon; unde e posibil, să urce sau coboare pe scări în locul deplasării cu liftul.

În timpul liber este preferabil să fie limitat timpul de stat pe scaun şi/sau canapea în faţa televizorului, adulţii să ofere un exemplu copiilor prin desfăşurarea de activităţi şi mişcare în aer liber, mersul pe jos şi mişcarea fiind recomandate mai mult de 30 minute zilnic.

Sursa: EVZ

4 comentarii:

  1. In cazul asta imi schimb obiceiul de a munci :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi Cristi... atunci să adaptăm un suport pentru laptop pe care să îl legăm de gât şi să lucrăm pe el mergând! Şi gataaaaa! Am rezolvat problema!

    RăspundețiȘtergere
  3. Aveti dreptate! Laptop la purtator! :)

    RăspundețiȘtergere