joi, 7 aprilie 2011

In memoriam Amza Pellea


Amza Pellea în filmul "Nea Mărin miliardar" regizat de Sergiu Nicolaescu (1979)

Amza Pellea ar fi împlinit astăzi 80 de ani. A fost unul din cei mai importanţi actori români, distingându-se atât în teatru cât şi în film. A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj de sorginte populară care i-a relevat atât de bine disponibilităţile pentru comedie. A câştigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova pentru rolul său excepţional (Manolache Preda) din filmul "Osânda" regizat de Sergiu Nicolaescu (Wikipedia).
Un membru al familiei mele a avut şansa să-l cunoască pe Amza Pellea şi avea numai cuvinte de laudă despre acest mare actor român care a fost un adevărat OM.

Amza Pellea - Nea Mărin şi zăpada



"Osînda" (1976)



"Nemuritorii" (1974)



"Mihai Viteazul" (1971)



La sugestia Invizibilului ("Visez doar ciocolată"... un blog care mie îmi place) ascultaţi vă rog acest omagiu adus de Tudor Gheorghe lui Amza Pellea.

Tudor Gheorghe - "Nea Mărine, nea Mărine"

16 comentarii:

  1. Si foarte rar gasesti un actor care sa joace atat de bine si comedie si drama .
    http://www.youtube.com/watch?v=n8N6Nb894Eg&feature=related
    Poate reusesti sa pui pe blog . E un omagiu adus de Tudor Gheorghe .
    Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  2. Am pierdut un mare actor,
    altul nu se va mai naste!
    Mulțumesc..
    Zi superbă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un om de la care poti doar sa inveti. Ar fi implinit 80 de ani si probabil ar fi fost terfelit si acuzat de niste rahati de la CNSAS ca a colaborat cu securitatea. Mai bine ca nu a apucat sa traiasca aceste vremuri mizere. ar fi fost lasat fara pensie.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Costin, de acord cu tine....Viata omului este cat este si nimeni, oricat de mult s-ar stradui nu poate adauga macar o secunda in plus vietii sale.....Amza Pellea a fost si a ramas un mare actor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mare om:D Tot respectul:) frumos gest:P

    RăspundețiȘtergere
  6. acum cateva zile am urmarit o filmare a fiicei lui, era o expunere libera si am constatat si la ea un spirit la fel de mare ca al tatalui ei. poate ca atata timp cat el era inca in viata, ea se simtea umbrita, dar si spritul ei lumineaza puternic din interior. gena nu se dezminte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sorina, 21 de ani avea Oana cand a murit Amza Pellea.

    RăspundețiȘtergere